Παθολογική γενναιoδωρία μετά από εγκεφαλικό

geneodoriaΈνας 49χρονος άνδρας από τη Βραζιλία παρουσίασε«παθολογική γενναιοδωρία» ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο εκδηλώθηκε σε μία περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την ανώτερη σκέψη.

Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Neurocase» οι γιατροί του από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο άντρας έπαθε πριν από 2 χρόνια αιμορραγικό εγκεφαλικό.Όταν ανάρρωσε, άρχισε να δίνει ανεξέλεγκτα χρήματα, τρόφιμα και αναψυκτικά στα «παιδιά των φαναριών», κάτι που εξακολουθεί να κάνει μέχρι σήμερα.

Η περίπτωση του 49χρονου ήταν μια έκπληξη για τους ειδικούς, διότι αντιπροσωπεύει μία συμπεριφορά εντελώς αντίθετη με αυτές που έχουν συνηθίσει να βλέπουν σε πολλά θύματα εγκεφαλικών – λ.χ. η τσιγγουνιά και η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι πολύ πιθανότερες.

Οι γιατροί του 49χρονου άνδρα πιστεύουν ότι η παθολογική γενναιοδωρία του μπορεί να ρίξει φως στη συσχέτιση αλτρουισμού-εγωισμού, η οποία παίζει ρόλο-κλειδί στην λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο τους, ο άνδρας ξόδεψε όλα του τα χρήματα στα παιδιά των φαναριών και δεν κατόρθωσε να επιστρέψει στην διοικητική θέση που είχε σε μία μεγάλη επιχείρηση. Όταν οι γιατροί του θέλησαν να μάθουν την αιτία, τους απάντησε ότι είχε δουλέψει αρκετά στη ζωή του και ήθελε πλέον να την απολαύσει «διότι είναι πολύ μικρή». Τους είπε επίσης ότι είδε «από πολύ κοντά τον θάνατο» και ήθελε να είναι «καλά και χαρούμενος» τα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Ο 49χρονος έχει επίγνωση των αλλαγών στην συμπεριφορά του, αλλά δήλωσε πως αδυνατεί να σταματήσει να προσφέρει στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Μειωμένη αιμάτωση του εγκεφάλου

Επειδή οι κρίσεις γενναιοδωρίας μερικές φορές σχετίζονται με τη μανία, την άνοια και τη νόσο του Πάρκινσον, οι γιατροί του τον υπέβαλλαν σε νευροψυχιατρικά τεστ, που όμως δεν έδειξαν να πάσχει από κάτι τέτοιο.

Αυτό που έδειξαν όμως είναι μειωμένη αιμάτωση στα τμήματα του εγκεφάλου (μεταξύ αυτών και σε ορισμένα του μετωπιαίου φλοιού) που ρυθμίζουν την ανώτερη σκέψη και την λήψη αποφάσεων.

Οι γιατροί από το Ρίο ντε Τζανέιρο σημειώνουν επίσης στο άρθρο τους πως ο 49χρονος είχε πάθει κατάθλιψη μετά το εγκεφαλικό, αλλά στην διετία που μεσολάβησε θεραπεύτηκε από αυτήν – όχι όμως και από την παθολογική γενναιοδωρία του.

Δείτε επίσης