Η άσκηση προστατεύει από τον καρκίνο του ενδομητρίου

askhsh gynaika gymH καθημερινή άσκηση επί 35-40 λεπτά μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του ενδομητρίου. Στην πρόληψη μπορούν επίσης να συμβάλλουν η υγιεινή διατροφή και ενδεχομένως η κατανάλωση καφέ. Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από μια μετα-ανάλυση που έκαναν ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου.
Οι επιστήμονες γράφουν ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για τον καρκίνο του ενδομητρίου κάνοντας τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης την ημέρα και διατηρώντας κανονικό βάρος.

Από την έκθεση των ειδικών που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund, WCRF) προέκυψε επίσης ότι και ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Ωστόσο οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να συστήσουν την κατανάλωση καφέ ως πρόληψη για την ασθένεια.

Η συγκεκριμένη μετα-ανάλυση είναι η πρώτη παγκόσμια μελέτη που έγινε μετά το 2007. Βασίστηκε σε ανασκόπηση επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τον καρκίνο του ενδομητρίου και τη σύνδεσή του με τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και το σωματικό βάρος.

Γυμναστική 38 λεπτά την ημέρα

Στη Βρετανία περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου – περί τις 3.700 ετησίως – θα μπορούσαν να αποτραπούν αν οι γυναίκες γυμνάζονταν επί 38 λεπτά την ημέρα και διατηρούσαν φυσιολογικό βάρος.

Η Τερέζα Νόρατ, εκ των συγγραφέων της μελέτης από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι «αν μια γυναίκα ασκείται και δεν έχει παραπανίσιο βάρος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου και να βελτιώσει συνολικότερα την υγεία της».

Η Κάρεν Σάντλερ, εκτελεστική διευθύντρια του WCRF σημείωσε επιπλέον ότι τα στοιχεία σχετικά με την ευεργετική επίδραση του καφέ στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου δεν είναι επαρκή. «Η πιθανή σύνδεση είναι ενδιαφέρουσα αλλά απαιτούνται κι άλλες μελέτες. Υπάρχουν ενδείξεις και από άλλες έρευνες σχετικά με την επίδραση του καφέ ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου. Χρειάζεται τώρα να ελέγξουμε όλα αυτά τα στοιχεία και να διερευνήσουμε αν ο καφές κάνει καλό και σε άλλες νόσους».

Δείτε επίσης