Φυσικές ουσίες μπορούν να φτιάξουν ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό

kounoupi entomoΤα κουνούπια συνεχίζουν να αποτελούν μια μεγάλη πληγή για τον άνθρωπο. Η ελονοσία, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, σκοτώνει περίπου 600.000 ανθρώπους το χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ οι συνολικοί θάνατοι λόγω των κουνουπιών που μεταδίδουν διάφορες ασθένειες διεθνώς ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ετησίως.

Οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό καθώς το 2013 ανακοινώθηκε από μια επιστημονική ομάδα ότι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εντομοαπωθητικό, το Deet (N, N-διαιθυλο-m-τολουαμίδη, επίσης γνωστό ως N, N-διαιθυλο-3-μεθυλμπενζαμίδη), χάνει σταδιακά την αποτελεσματικότητά του.

Tα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET είναι, προς το παρόν, τα πιο αποτελεσματικά που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά έχουν παρενέργειες και πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους σε μωρά κάτω των 2 ετών. Αυτά τα εντομοαπωθητικα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ούτε να εφαρμόζονται γύρω από τα μάτια και το στόμα.

Στην προσπάθεια να βρουν μια καλή προστασία έναντι των κουνουπιών χωρίς παρενέργειες, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ορισμένες φυσικές ουσίες του ανθρώπινου σώματος μπορούν να γίνουν η βάση για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εντομοαπωθητικού.

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ούλριχ Μπέρνιερ, δοκίμασαν έναν συνδυασμό φυσικών ουσιών σε ανθρώπους και παρατήρησαν ότι τα σημεία στα οποία είχε ψεκαστεί το εντομοαπωθητικό ήταν «αόρατα» στα κουνούπια. Η συγκεκριμένη ομάδα φυσικών ουσιών δρα μπλοκάροντας την ικανότητα των κουνουπιών να μυρίζουν τους στόχους τους. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα βρει πρακτική εφαρμογή και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της εξάπλωσης αρκετών επικίνδυνων ασθενειών.

Μεθυλπιπερζίνη-1

Τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν το στόχο τους (άνθρωπο ή ζώο) από απόσταση 30 μέτρων. Εδώ και χρόνια, είναι γνωστό ότι μερικοί άνθρωποι προσελκύουν τα κουνούπια περισσότερο, ενώ άλλοι λιγότερο, κάτι που εξαρτάται και από τις διαφορετικές κοινότητες βακτηρίων που ζουν σε κάθε άνθρωπο και συμβάλλουν στη δημιουργία της ξεχωριστής οσμής που έχει κάθε άνθρωπος.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες απομόνωσαν ορισμένες χημικές ουσίες που εκκρίνει το ανθρώπινο δέρμα και οι οποίες μπορούν να «σκεπάσουν» την ανθρώπινη μυρωδιά από τα κουνούπια.

Σύμφωνα με τον Δρ Μπρένιερ, η φυσική -και διαφορετική- οσμή που αναδίδει κάθε ανθρώπινο σώμα, συντίθεται από εκατοντάδες πτητικές χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες αφήνουν αδιάφορα τα κουνούπια ή τα απωθούν ή -ακόμα καλύτερα- αδρανοποιούν την ικανότητά τους να μυρίζουν. Το «κοκτέιλ» των επιλεγμένων αντικουνουπικών ουσιών (μεταξύ των οποίων η μεθυλπιπερζίνη-1), θα μπορούσε μελλοντικά να προστεθεί σε καλλυντικά, λοσιόν και ρούχα.

Ο Τζέιμς Λόγκαν της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου χαρακτηρίζει σημαντική τη νέα μελέτη που εντόπισε ποιες ακριβώς χημικές ουσίες δημιουργούν ανοσμία στα κουνούπια. «Αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο εντομοαπωθητικό, που να είναι πιο αποτελεσματικό, να διαρκεί περισσότερο χρόνο και να είναι χαμηλού κόστους, αυτό θα προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στους ταξιδιώτες και σε όσους ανθρώπους ζουν σε περιοχές όπου ενδημούν ασθένειες», τονίζει. Επισημαίνει όμως ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, ώσπου να βγει στην αγορά ένα τέτοιο προϊόν.

Δείτε επίσης