Η εσωστρέφεια κάνει κακό στην υγεία

esostrefeiaΗ εσωστρέφεια και η καταπίεση των συναισθημάτων φαίνεται πως βλάπτει σοβαρά την υγεία. Μελέτη που έγινε από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Psychosomatic Research, βρήκε ότι τα εσωστρεφή άτομα έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με τα εξωστρεφή άτομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εσωστρέφεια, δηλαδή όταν ένα  άτομα δεν εκφράζει τι αισθάνεται στους άλλους, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 35%. Οταν μάλιστα οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα αίτια θανάτου, βρήκαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τα εσωστρεφή άτομα ήταν μεγαλύτερος κατά 47% για τις καρδιοπάθειες και κατά 70% για τον καρκίνο.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μελέτησαν 796 άνδρες και γυναίκες με μέσον όρο ηλικίας τα 44 έτη – τα άτομα αυτά συμμετείχαν σε μεγάλη δημοσκόπηση για θέματα υγείας η οποία ξεκίνησε το 1996. Μέρος της δημοσκόπησης ήταν αφιερωμένο σε ερωτήσεις που αφορούσαν το κατά πόσον οι συμμετέχοντες καταπίεζαν τα συναισθήματα τους. Για παράδειγμα, οι ερωτώμενοι απαντούσαν πόσο συμφωνούσαν (σε μια κλίμακα από το 1 ως το 5) με δηλώσεις όπως «Οταν είμαι θυμωμένος το δείχνω στους άλλους» ή «Προσπαθώ να είμαι ευχάριστος ώστε να μην ταράζω τους άλλους».

Η δημοσκόπηση επαναλήφθηκε 12 χρόνια αργότερα – σε αυτό το διάστημα 111 συμμετέχοντες πέθαναν κυρίως εξαιτίας καρδιοπαθειών ή καρκίνου. Οταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα σκορ των εθελοντών είδαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν υψηλότερα στα άτομα που συγκρατούσαν τον θυμό τους και δεν τον εξωτερίκευαν σε σύγκριση με εκείνα που εξέφραζαν τα συναισθήματά τους.

Η καταπίεση συναισθημάτων

Ο λόγος για τον οποίο τα καταπιεσμένα συναισθήματα συνδέονται με πρόωρο θάνατο είναι ουσιαστικά άγνωστος. Κατά μια άποψη, αυτού του είδους η εσωστρέφεια στρέφει το άτομο σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Σύμφωνα με μιαν άλλη άποψη, το στρες που προκαλείται στον οργανισμό από τη μη εξωτερίκευση των συναισθημάτων οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που συνδέονται με κυτταρικές βλάβες, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Σήμερα υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το στρες και το άγχος προκαλούν καρδιοπάθειες και καρκίνο (όσον αφορά τον καρκίνο, το στρες μειώνει το μήκος των τελομερών).

Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι ο αριθμός των θανάτων στη μελέτη ήταν σχετικά μικρός, γεγονός που μαρτυρεί ότι απαιτούνται άλλες, μεγαλύτερες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπαν, «τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν σημαντική σύνδεση μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων καταπίεσης των συναισθημάτων και της θνησιμότητας».

Από την άλλη μεριά, η εκδήλωση του θυμού μειώνει την αρνητική επίδραση του στρες στον οργανισμό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαλένθια στην Ισπανία ανακάλυψαν πως όταν εκδηλώνει κάποιος το θυμό του, αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος στην αριστερή πρόσθια περιοχή του εγκεφάλου η οποία συνδέεται με τα θετικά συναισθήματα (η δεξιά πρόσθια περιοχή του εγκεφάλου εμπλέκεται κυρίως στα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος και η λύπη).

Δείτε επίσης