Οι βιταμίνες Β προστατεύουν από το εγκεφαλικό

vitamines BΣε μια μετα-ανάλυση που εξέτασε τα αποτελέσματα 14 κλινικών δοκιμών, όπου είχαν συμμετάσχει περίπου 55.000 εθελοντές, Κινέζοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ζενγκζού, βρήκαν ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα του συμπλέγματος βιταμινών Β, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7% κατά μέσο όρο. Η μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  «Neurology» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο θετικός ρόλος των βιταμινών οφείλεται στο ότι ρίχνουν την ομοκυστεΐνη. Ένας όφελος της τάξης του 7% δεν είναι βέβαια μεγάλο αλλά για κάποιους ανθρώπους  μπορεί να είναι μεγαλύτερο.

Οι μελέτες έχουν καταλήξει σε αντιφατικά ευρήματα ως προς το κατά πόσο οι βιταμίνες Β μπορούν να έχουν αποτελεσματική προστασία έναντι των εγκεφαλικών ή των καρδιακών προσβολών. Πάντως έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β3 μπορεί να ενισχύσει την διαδικασία της ανάρρωσης ασθενών που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι βιταμίνες Β, αποτελούν μια ομάδα οκτώ βιταμινών (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 ή φολικό οξύ, Β12). Οι τροφές που περιέχουν τις βιταμίνες Β είναι κυρίως σε ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά.

Η ομοκυστεΐνη

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η λήψη βιταμινών της ομάδας Β οδηγούσε σε χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης – ενός θειούχου αμινοξέος που αποτελεί δείκτη κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι ερευνητές, παρατήρησαν ωστόσο, ότι η βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ, έτεινε να «φρενάρει» τα οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β. Είδαν επίσης, ότι η Β12 σε μεγάλες δόσεις, δεν φάνηκε να έχει κάποια επίδραση ως προς τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Με βάση τα ευρήματα μας, φαίνεται ότι τα επίπεδα ομοκυστεΐνης μειώνονται χάρη στις βιταμίνες Β, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου» αναφέρουν οι Κινέζοι ερευνητές.

Ο δρ Σου Γιουμίνγκ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, τόνισε: «η ικανότητα των βιταμινών Β να περιορίζουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό θα μπορούσε να επηρεαστεί από μια σειρά παραγόντων όπως π.χ., τον ρυθμό απορρόφησηςτους από τον οργανισμό, την συγκέντρωση του φολικού οξέος και βιταμίνης Β12 στο αίμα και το κατά πόσο κάποιος πάσχει από το συκώτι του ή από υπέρταση».

Δείτε επίσης