Η καφεΐνη μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο των νέων

kafeinh ypnosΝέα μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων στη Ζυρίχη και δημοσιεύθηκε στο «PLoS ONE» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη επιβραδύνει έμμεσα την ανάπτυξη του εγκεφάλου των νέων επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η καφεΐνη βάζει μειώνει στον βαθύ ύπνο με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά την νεαρή ηλικία.

Οι ειδικοί επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά την εφηβεία. Σε αυτή τη φάση, οι περιττές συνάψεις μεταξύ των νευρώνων σταματούν να υπάρχουν και θεωρείται ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη για τον εγκέφαλο, καθώς προβλήματα στην ανάπτυξή του μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο στρες, σχιζοφρένεια, κατάχρηση ουσιών και σε διαταραχές της προσωπικότητας.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Ρέτο Χούμπερ «η “αναβάθμιση” του εγκεφάλου συμβαίνει κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου. Οι συνάψεις-κλειδιά επεκτείνονται ενώ άλλες μειώνονται. Ετσι το δίκτυο των νευρώνων γίνεται ισχυρό και αποδοτικό».

Σύμφωνα με τη μελέτη, μια ποσότητα καφεΐνης 300-400 mg, το οποίο αντιστοιχεί σε 4 κουτάκια ενεργειακών ποτών ή σε 3-4 κούπες καφέ την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά (ένα κουτάκι του δημοφιλούς ενεργειακού ποτού Red Bull περιέχει 80 mg καφεΐνη).

Η ασφαλής δοσολογία της καφείνης

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν τα πειράματά τους σε αρουραίους αλλά τονίζουν πως τα ευρήματα προκαλούν ανησυχία σε ό,τι αφορά παιδιά και εφήβους, καθώς πολλά άτομα αυτής της ηλικίας λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης σε καθημερινή βάση μέσω της κατανάλωσης αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών.

Ο καθηγητής Χούμπερ εξήγησε πως όταν οι νεαροί αρουραίοι έλαβαν καφεΐνη μέσα στο νερό τους, ο βαθύς ύπνος τους μειώθηκε σε σύγκριση με άλλους που έπιναν σκέτο νερό. Στον εγκέφαλος των αρουραίων που έπιναν καφέ εμφανίστηκαν περισσότερες συνάψεις στο τέλος της μελέτης, γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία «εκκαθάρισης» των συνάψεων διαταράχθηκε.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά με δεδομένο ότι η μέση κατανάλωση καφεΐνης στους εφήβους έχει αυξηθεί πάνω από 70% τα τελευταία 30 χρόνια και μάλιστα οι τάσεις παρουσιάζονται συνεχώς αυξητικές.

«Η βιομηχανία αναψυκτικών κάνει τις μεγαλύτερες και συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις της στον τομέα των ενεργειακών ποτών με καφεΐνη. Ο εγκέφαλος περνά από μια ευαίσθητη φάση ωρίμανσης στην εφηβεία κατά την οποία πολλές ψυχικές νόσοι μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους» σημειώνουν οι επιστήμονες.

Προσθέτουν πως παρ’ ότι ο εγκέφαλος του αρουραίου διαφέρει σαφώς από εκείνον του ανθρώπου «οι ομοιότητες μεταξύ τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου γεννούν το ερώτημα σχετικά με το αν καφεΐνη στα παιδιά και τους εφήβους είναι αβλαβής».

Μια συνήθης κούπα καφέ των 250 ml περιέχει περισσότερη καφεΐνη από αυτήν που επιτρέπεται να λαμβάνει ημερησίως ένα δεκάχρονο παιδί (το συνιστώμενο όριο για τα παιδιά είναι 75 mg).

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι οργανισμοί για την υγεία συστήνουν ως ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης καφεΐνης για τους ενηλίκους τα 400 mg (ως αυτό το όριο θεωρείται ότι η καφεΐνη δεν προκαλεί προβλήματα όπως άγχος και καρδιολογικές ενοχλήσεις στους υγιείς ενηλίκους).

Ως θανατηφόρα δόση καφεΐνης θεωρούνται τα περίπου 10 γραμμάρια όταν καταναλώνονται μέσα σε λίγες ώρες (75 κούπες των 250 ml καφέ ή σε 120 κουτάκια Red Bull ).

Δείτε επίσης