Τα βακτήρια επιζούν όταν τα ρούχα πλένονται στους 40 βαθμούς

Μερικά απορρυπαντικά διαφημίζονται ότι πλένουν αποτελεσματικά ακόμα και στους 15 βαθμούς Κελσίου, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο δεν σκοτώνει τα μικρόβια.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το πλύσιμο ρούχων και παιχνιδιών μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου σκοτώνει λίγα μικρόβια. Πιο συγκεκριμένα, το μικροβιακό φορτίο των ρούχων και των παιχνιδιών μετά το πλύσιμο στου 40 βαθμούς Κελσίου ήταν μόνο 14% μικρότερο από αυτό που είχαν ως άπλυτα.

Οι μικροβιολόγοι που πραγματοποίησαν τη μελέτη ανακάλυψαν επίσης ότι μετά από το πλύσιμο στους 40 βαθμούς Κελσίου, 1 στα 4 ρούχα και παιχνίδια, είχαν ίχνη βακτηρίων που υπάρχουν στα κόπρανα.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από περισσότερα από 100 παιδικά ρούχα, ειδή και παιχνίδια. Τα μισά πλύθηκαν στους 40 βαθμούς Κελσίου και τα υπόλοιπα έμειναν άπλυτα. Διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα βακτήρια που σχετίζονται με τα κόπρανα υπήρχαν στα πλυμένα παιχνίδια με τα οποία κοιμούνται αγκαλιά τα μικρά παιδιά, ενώ τα εσώρουχά τους είχαν το υψηλότερο βακτηριακό φορτίο. Πολλά βακτήρια είχαν απομείνει μετά το πλύσιμο και στα Τ-shirt των παιδιών. Τα λιγότερα πάντως είχαν οι μαξιλαροθήκες και τα παντελόνια.

«Τα αποτελέσματα δεν προξενούν έκπληξη», δήλωσε η δρ Λίσα Άκερλι, ειδική σε θέματα υγιεινής. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο με κρύο νερό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των μικροβίων. Τα βακτήρια δεν σκοτώνονται επειδή απλώς τα βάζουμε στο πλυντήριο, ούτε τα ρούχα είναι καθαρά επειδή μυρίζουν καθαριότητα και φαίνονται καθαρά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι καλές για την υγεία μας».

Οι σωστή θερμοκρασία

Οι ειδικοί λένε πως πρέπει να πλένουμε τα ρούχα στους 60 βαθμούς Κελσίου, τουλάχιστον. Όσοι δεν το θέλουν, πρέπει να τα απλώνουν στον ήλιο, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια.

Προγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι κάθε καθαρό εσώρουχο που έχει πλυθεί με κρύο νερό μπορεί να περιέχει μέχρι 10.000 μικρόβια που σχετίζονται με τα κόπρανα. Επίσης έδειξα ότι δύο κουταλιές της σούπας από το νερό του πλυντηρίου ρούχων περιέχουν κατά την έναρξη της πλύσης έως και 1 εκατομμύριο μικρόβια.

Οι ειδικοί λένε πως αν θέλετε με σιγουριά να απαλλαγείτε από τα μικρόβια που προσβάλουν το έντερο πρέπει να πλένετε τα ρούχα στο πλυντήριο με πολύ ζεστό νερό: στους 60 βαθμούς Κελσίου ή ακόμα και στους 90 βαθμούς Κελσίου. Τα ακάρεα αρχίζουν να πεθαίνουν στους 35-55 βαθμούς Κελσίου Κελσίου. Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία 55 – 60 βαθμούς Κελσίου, το ίδιο και οι θήκες των μαξιλαριών. Ακόμα και οι κουρτίνες πρέπει να είναι από υφάσματα που μπορεί να πλυθούν σε καυτό νερό. Τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης, του AIDS και της ηπατίτιδας πεθαίνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικά για τα εσώρουχα, οι ειδικοί συνιστούν να πλένονται  σε καυτό νερό και ξεχωριστά από τα άλλα ρούχα (μπλούζες, παντελόνια, φορέματα κλπ) ή γιατί έχουν υψηλό μικροβιακό φορτίο. Τέλος συστήνουν επιμελημένο σιδέρωμα σε όλα τα ρούχα.

Δείτε επίσης