Χάπι “καλών βακτηρίων” για τη θεραπεία του εντέρου

xapi kopranvnΚαλά βακτήρια που απομονώθηκαν από ανθρώπινα κόπρανα και μετατράπηκαν σε χάπι μπορούν να θεραπεύουν δύσκολες λοιμώξεις του εντέρου. Το “χάπι κοπράνων” μεταφέρει στο έντερο καλά βακτήρια, τα οποία εκτοπίζουν παθογόνα μικρόβια και αποκαθιστούν τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου.

Καναδοί ερευνητές δοκίμασαν το χάπι των καλών βακτηρίων σε 32 ασθενείς με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από το βακτήριο Clostridium difficile, το οποίο προκαλεί ακατάσχετη διάρροια. Αυτή η διάρροια μπορεί να κρατήσει μήνες και να επιφέρει το θάνατο. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μισό εκατομμύριο Αμερικανοί μολύνονται κάθε χρόνο με το C.difficile, εκ των οποίων οι 15.000 τελικά πεθαίνουν.

Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν τα κόπρανα υγιών ανθρώπων από τα οποία πήραν μόνο ζωντανά βακτήρια. Τα μικρόβια εισήχθησαν στη συνέχεια σε κάψουλες σχεδιασμένες να μένουν ανέπαφες στο στομάχι και να διαλύονται μόνο όταν φτάσουν στο λεπτό έντερο. Οι περισσότεροι από τους εθελοντές της μελέτης είχαν εμφανίσει πολλαπλές λοιμώξεις με το C.difficile, συνήθως έπειτα από τη λήψη αντιβιοτικών που είχαν σκοτώσει τη χλωρίδα του εντέρου. Το C.difficile μπορεί να αντιμετωπιστεί με ισχυρά αντιβιοτικά, ωστόσο η θεραπεία αυτή αποστειρώνει το έντερο και το κάνει ευάλωτο σε μια νέα λοίμωξη.

Καλά βακτήρια αντί για αντιβιοτικά

Καθένας από τους 32 ασθενείς κατάπιες 24 με 32 κάψουλες σε διάστημα 5 έως 15 λεπτών. Το χάπι ήταν καλά ανεκτό, κάτι που σημαίνει ότι κανείς από τους εθελοντές δεν έκανε εμετό. Όλοι οι ασθενείς απαλλάχθηκαν από το C.difficile και έμειναν υγιείς στο διάστημα που παρακολουθούνταν, από τρεις μήνες έως τρία χρόνια. Μόνο ένας εμφάνισε νέα λοίμωξη, αυτό όμως συνέβη όταν έλαβε αντιβιοτικά για διαφορετική πάθηση. Φαίνεται ότι τα χάπια κοπράνων είναι δυνατό να είναι αποτελεσματικά για την αποκατάσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου σε ασθενείς που έλαβαν αντιβιοτικά, ακόμα και αν δεν εμφάνισαν λοίμωξη με C.difficile.

Η καναδική μελέτη δεν έχει υποβληθεί για έλεγχο και δημοσίευση στον επιστημονικό Τύπο, αλλά παρουσιάστηκε στο συνέδριο IDWeek, το οποίο πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο και ασχολείται με τα λοιμώδη νοσήματα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του βακτηρίου είναι η «μεταμόσχευση κοπράνων», κατά την οποία βακτήρια από το παχύ έντερο υγιών δοτών μεταφέρεται στο παχύ έντερο των ασθενών είτε με κλύσμα, είτε με κολονοσκόπηση, είτε μέσω ενός σωλήνα που εισάγεται στη μύτη και φτάνει το γαστρεντερικό σύστημα.

«Μπορεί το χάπι κοπράνων να φαίνεται απωθητικό, όσοι όμως έχουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις είναι ευγνώμονες που έχουν πρόσβαση σ’ αυτή τη θεραπεία» σχολίασε ο Τίμας Λούι του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά, επικεφαλής της τελευταίας μελέτης.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι θα προσπαθήσουν να απομονώσουν τα «καλά» βακτήρια στα οποία οφείλεται η θεραπεία ώστε να τα καλλιεργούν στο εργαστήριο αντί να τα απομονώνουν από τα κόπρανα.

Στο μέλλον, τα χάπια βακτηρίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες παθήσεις, δεδομένου ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με μια ποικιλία παθήσεων, από την παχυσαρκία και το διαβήτη μέχρι διαταραχές συμπεριφοράς.

Δείτε επίσης