Κίνδυνος για την καρδιά από το θόρυβο των αεροπλάνων

aeroplana uoryvosΑν ζείτε κοντά σε αεροδρόμιο έχετε αυξημένο κίνδυνο κατά 10-20% για έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) ή εγκεφαλικό προφανώς από το θόρυβο που προκαλείται στην περιοχή. Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο μελετών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, μιας βρετανικής και μιας αμερικανικής.

Οι ερευνητές λένε ότι, ο θόρυβος, κυρίως από τις απογειώσεις και προσγειώσεις των αεροπλάνων, εκτός του ότι χειροτερεύει την ποιότητα ζωής, κάνει κακό κακό στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο. Γι’ αυτό, όπως γράφουν, ο θόρυβος και γενικά η ηχορύπανση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χωροθέτηση των νέων αεροδρομίων.

Θόρυβος και καρδιά

Η πρώτη μελέτη διεξήχθη από Βρετανούς επιστήμονες, με επικεφαλής την Άνα Χάνσελ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου και εξέτασε τα ιατρικά στατιστικά 3,6 εκατομμυρίων κατοίκων που ζουν γύρω από το πολυάσχολο αεροδρόμιο του Χίθροου στο  Λονδίνου. Βρήκε ότι οι κάτοικοι αυτοί έχουν κατά 10-20% μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν σε νοσοκομείο για εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα ή άλλη καρδιακή επιπλοκή. Για να καταλήξουν σ’ αυτή το συμπέρασμα, οι ερευνητές σύγκριναν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα ιατρικά καρδιακά συμβάντα στο διάστημα 2001-2005 σε 12 περιοχές του Λονδίνου.

Και βέβαια, οι κάτοικοι που ζουν γύρω από αεροδρόμια κινδυνεύουν όχι μόνο από περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και από πρόωρο θάνατο λόγω αυτών των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για όσους εκτίθενται στην περισσότερη ηχορύπανση, δηλαδή πάνω 63 ντεσιμπέλ τη μέρα και 55 ντεσιμπέλ τη νύχτα. Όμως, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος ακόμα και τους κατοίκους που είχαν πολύ χαμηλή επιβάρυνση από το θόρυβο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal.

Για πιο λόγο ο θόρυβος αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο; «Αν κάποιος εκτεθεί ξαφνικά σε δυνατό θόρυβο, ο ρυθμός της καρδιάς του και η πίεση του αίματός του αυξάνουν, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια», εξηγεί η Δρ Χάνσελ.

10 ντεσιμπέλ ίσον αύξηση κινδύνου 3,5%

Μια δεύτερη μελέτη διεξήχθη από Αμερικανούς ερευνητές των Σχολών Δημόσιας Υγείας των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και της Βοστώνης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φραντσέσκα Ντομίνιτσι. Αυτή η μελέτη εξέτασε την υγεία περισσότερων από 6 εκατομμυρίων ανθρώπων άνω των 65 ετών, οι οποίοι ζουν κοντά σε 89 αμερικανικά αεροδρόμια.

Η έρευνα αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε 10 ντεσιμπέλ επιπλέον θορύβου από τα αεροπλάνα αυξάνεται 3,5% κατά μέσο όρο ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το 2,3% των εισαγωγών σε νοσοκομεία (για λόγους καρδιάς) των ηλικιωμένων ατόμων που ζουν κοντά σε αεροδρόμια, θα πρέπει να αποδοθεί στον θόρυβο που προκαλούν τα αεροπλάνα.

Σε ένα σχόλιό του ο καθηγητής Στέφεν Σάνσφελντ του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο, έγραψε ότι οι δύο έρευνες “μάς δίνουν προκαταρκτικά στοιχεία ότι ο θόρυβος των αεροπλάνων δεν προκαλεί απλώς μια ενόχληση ή  διαταραχή στον ύπνο ή υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής αλλά μπορεί να αυξήσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη θνησιμότητα ”.

Πρέπει να ειπωθεί ότι οι δύο παραπάνω μελέτες είναι πολύ σημαντικές καθώς προμηθεύουν νέα στοιχεία. Οι προηγούμενες έρευνες που αφορούσαν το θόρυβο των αεροπλάνων, τον συσχέτιζαν απλώς με την αρτηριακή πίεση του αίματος και όχι με θανάτους λόγω εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Δείτε επίσης