Το ρόδι προστατεύει το ενδοθήλιο

Μια ισπανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο ρόδι, οι πουνικαλαγίνες, μπορούν να μειώσουν τις βλάβες που προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα η κατανάλωση παχυντικών φαγητών των φαστ φουντς.

Οι πουνικαλαγίνες ανήκουν στις πολυφαινόνες και αποτελούν  μια ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών. Ένα ποτήρι την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ενδοθηλίου  κατά 30% και να αυξήσει την ροή αίματος στην καρδιά σε όσους πάσχουν από σταθερή στηθάγχη (αθηροσκλήρωση).

Οι ισπανοί ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις ενός συμπληρώματος διατροφής με πουνικαλαγίνες σε γουρούνια, επειδή το καρδιαγγειακό τους σύστημα μοιάζει πολύ με αυτό του ανθρώπου, και παρατήρησαν ότι βοήθησε τις αρτηρίες των ζώων να διατηρηθούν υγιείς.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν τάιζαν τα γουρούνια με παχυντικά φαγητά που προέρχονταν από εστιατόρια φαστ φουντ προκαλούνταν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία τους και πιο συγκεκριμένα στο ευαίσθητο εσωτερικό τοίχωμά τους, το ενδοθήλιο.

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι ένα στρώμα πάχους μόνο ενός κυττάρου το οποίο καλύπτει τις αρτηρίες και παίζει σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης και στην αποφυγή της θρόμβωσης. Το ενδοθήλιο, όπως αποκαλούνται αυτά τα ενδοθηλικά κύτταρα με μια λέξη, απελευθερώνει μια ουσία που λέγεται νιτρικό οξείδιο ρυθμίζοντας έτσι την διαστολή και την συστολή των αρτηριών, δηλαδή την αρτηριακή πίεση του αίματος.

Οι βλάβες στο ενδοθήλιο αποτελούν το πρώτο βήμα για την αθηροσκλήρωση,  δηλαδή την σκλήρυνση των αρτηριών που οδηγεί σε εμφράγματα (καρδιακές προσβολές) και εγκεφαλικά. Η αθηροσκλήρωση αναπτύσσεται πολύ πιο εύκολα όταν υπάρξει βλάβη (κακή λειτουργία ή τραυματισμός) στο ενδοθήλιο.

Τα αντιοξειδωτικά του ροδιού

Οι ισπανοί ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αρτηρίες των γουρουνιών γίνονταν λιγότερο ελαστικές όταν έτρωγαν παχυντικά φαγητά προερχόμενα από τα εστιατόρια φαστ φουντ, παρήγαγαν λιγότερο νιτρικό οξείδιο και παρουσίαζαν διάφορες άλλες βλάβες.

Εν τούτοις, μία και μόνο δόση από το συμπλήρωμα ροδιού που περιείχε 200 mg πουνικαλαγίνες, εμπόδιζε σε μεγάλο βαθμό τις βλάβες στο ενδοθήλιο. «Ο εμπλουτισμός της διατροφής με πολυφαινόλες ροδιού μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και στην καθυστέρηση των ενδοθηλιακών δυσλειτουργιών», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Λίνα Μπαντιμόν, από το Καταλανιακό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών, στην Ισπανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη υποδεικνύει ότι το ρόδι βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός του ροδιού μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας ενδεχομένως την παραγωγή ορμονών του στρες. Επίσης ότι μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και την όρεξη.

Δείτε επίσης