Το επεξεργασμένο κρέας βλάπτει το σπέρμα

loukanika spermaΟι άντρες που τρώνε κάθε μέρα επεξεργασμένο κρέας, όπως είναι το μπέικον, το ζαμπόν, το σαλάμι και τα λουκάνικα, μειώνουν τη γονιμότητα τους αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ακόμα και μισή μερίδα αλλαντικών την ημέρα -μία φέτα μπέικον ή ένα μικρό λουκάνικο –  ενδέχεται να βλάψει την ποιότητα του σπέρματος.

Για τη γονιμότητα των ανδρών καθοριστικό ρόλο παίζει η μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για να θεωρηθεί το σπέρμα ικανό για αναπαραγωγή πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: 1) Να διαθέτει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος, 2) Πάνω από το 50%, των σπερματοζωαρίων να έχει καλή κινητικότητα 3) Πάνω από το 30% των σπερματοζωαρίων να έχει καλή μορφολογία.

Ναι στα ψάρια, όχι στα αλλαντικά

Στη μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Γονιμότητας (IFFS) και της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) στη Βοστώνη, οι ερευνητές του Χάρβαρντ με επικεφαλής την Μύριαμ Αφάιτς, συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες 156 ανδρών που υποβάλλονταν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τις συντρόφους τους.

Τους ρώτησαν πόσο συχνά έτρωγαν διάφορες τροφές, συμπεριλαμβανομένου του λευκού κρέατος, του κόκκινου κρέατος, του επεξεργασμένου κρέατος, του τόνου και του σολομού. Όσοι από αυτούς ανέφεραν ότι έτρωγαν κάθε μέρα μισή μερίδα επεξεργασμένο κρέας είχαν στο σπέρμα τους μόνο 5,5% σπερματοζωάρια φυσιολογικού σχήματος. Αντίθετα, όσοι έτρωγαν το λιγότερο επεξεργασμένο κρέας είχαν 7,2% σπερματοζωάρια φυσιολογικού σχήματος. Από την άλλη μεριά, οι άντρες που έτρωγαν μέρα παρά μέρα ψάρια είχαν πολύ καλύτερη ποιότητα σπέρματος απ’ όσους έτρωγαν σπανίως ψάρια.

Οι ειδικοί λένε ότι όσοι θέλουν να κάνουν παιδιά, αντί για αλλαντικά καλό είναι να τρώνε ψάρια – με τον μπακαλιάρο να είναι ένα από αυτά που ασκούν σημαντική θετική επίδραση στη γονιμότητα. Να σημειωθεί ότι η γονιμότητα επηρεάζεται πολύ από τον τρόπο ζωής: αρνητικά από το κάπνισμα, το αλκοόλ και το στρες και θετικά από την άσκηση με την υγιεινή διατροφή.

Οι ειδικοί λένε πως παραμένει ασαφές γιατί ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βλάψουν ή να ωφελήσουν τη γονιμότητα, αλλά το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας πιστεύεται ότι περιέχει υψηλά επίπεδα ουσιών που επεμβαίνουν στο ορμονικό σύστημα. Εκτιμάται ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στο επεξεργασμένο κρέας βλάπτουν την υγεία.

Κατά την επεξεργασία των αλλαντικών, εφαρμόζονται τεχνικές καπνίσματος προκειμένου να βελτιωθεί η αντοχή τους και να βελτιωθεί η γεύση και το χρώμα τους. Οι μέθοδοι αυτές, όμως, οδηγούν σε αυξημένη πρόσληψη καρκινογόνων ουσιών όπως είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες και οι νιτροζαμίνες. Από την άλλη πλευρά, τα ψάρια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος πιστεύεται ότι αυξάνει τη γονιμότητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συσχετίζεται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Σύμφωνα την επιδημιολογική ευρωπαϊκή μελέτη EPIC που περιελάμβανε σχεδόν 450.000 άτομα, τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το μπέικον και τα σαλάμια να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιά και καρκίνο.

Δείτε επίσης