Πιο κοντά στη θεραπεία της φαλάκρας

falakraΕπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στη Βρετανία και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ κατόρθωσαν για πρώτη φορά να «μεγαλώσουν» ανθρώπινες τρίχες στο εργαστήριο κάτι που δημιουργεί ελπίδες για οριστική λύση στο πρόβλημα της φαλάκρας, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα.

Η μέθοδος απέχει πολύ από την ευρεία εφαρμογή της, ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν ότι στο κοντινό μέλλον μπορεί να αλλάξει ριζικά η αντιμετώπιση της απώλειας μαλλιών, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Ανάπτυξη τρίχας στο εργαστήριο

Οι θεραπεία που εφαρμόζεται σήμερα για την αντιμετώπιση της φαλάκρας συνίσταται είτε στη χορήγηση φαρμάκων για την επιβράδυνση της τριχόπτωσης είτε στη μεταμόσχευση μαλλιών από το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Οι ερευνητές ακολούθησαν ένα άλλο δρόμο: προσπάθησαν να αναπτύξουν στο εργαστήριο εξ ολοκλήρου καινούργιες ανθρώπινες τρίχες οι οποίες θα αναπτύσσονται απευθείας στο δέρμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που επετεύχθη ανάπτυξη τρίχας από τη βάση της. Κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει με τρίχες ζώων. Οι ανθρώπινες τρίχες ωστόσο δεν «φύτρωναν» στο εργαστήριο καθώς διαφοροποιούνταν με τέτοιο τρόπο ώστε να «γεννούν» δέρμα και όχι τρίχες.

Οι επιστήμονες όμως ξεπέρασαν αυτόν τον σκόπελο τοποθετώντας τα κύτταρα σε διάταξη «τρισδιάστατων σφαιριδίων». Σ’ αυτάν τον «σχηματισμό», τα κύτταρα διατήρησαν την «τριχωτή» ταυτότητά τους και οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων τριχών.

Νέοι θύλακες

Στο πλαίσιο των πειραμάτων οι ερευνητές έλαβαν ιστό της δερματικής θηλής από επτά άτομα, και τον καλλιέργησαν στο εργαστήριο ώστε να δημιουργήσουν τρισδιάστατα σφαιρίδια κυττάρων. Στη συνέχεια τα μεταμόσχευσαν σε μόσχευμα ανθρώπινου δέρματος το οποίο είχε εμφυτευθεί στη ράχη ποντικών. Ύστερα από έξι εβδομάδες σε πέντε από τα επτά μοσχεύματα είχαν σχηματιστεί νέοι θύλακες τριχών και είχαν αρχίσει να εμφανίζονται και μερικές καινούργιες μικροσκοπικές τρίχες.

Παρά την επιτυχία στο εργαστήριο, η μέθοδος απέχει πολύ από την εφαρμογή της σε ανθρώπους μα φαλάκρα καθώς ακόμη υπάρχουν αρκετά τεχνικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας τα οποία θα πρέπει να λυθούν. Το βέβαιο είναι, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ότι το επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία αυτούς του προβλήματος που αφορά όχι μόνο άνδρες αλλά και γυναίκες.

«Είμαστε πιο κοντά, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο επειδή, αν μιλήσουμε με εμπορικούς όρους, ο κόσμος θέλει να αποκτήσει ξανά μαλλιά τα οποία θα έχουν το ίδιο σχήμα, το ίδιο πάχος με πριν, την ίδια γωνία, και ούτω καθεξής. Ορισμένες από τις λύσεις σε αυτά τα ζητήματα είναι ζήτημα μηχανικής» δήλωσε ο Κόλιν Τζαχόντα του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, εκ των επικεφαλής της μελέτης. «Νομίζω όμως ότι για τη φαλάκρα θα υπάρχει σύντομα πραγματική θεραπεία».

Δείτε επίσης