Tα καροτενοειδή βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος

oario spermaΠρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι η ανθυγιεινή διατροφή σχετίζεται με το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των προβλημάτων ανδρικής γονιμότητας.

Τώρα, μια νέα μελέτη επιστημόνων από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility, δείχνει ότι τα καρότα, η ντομάτα, το μαρούλι, το σπανάκι και άλλα λαχανικά βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος και τη γονιμότητα των ανδρών.

Η ποιότητα του σπέρματος αναφέρεται στην κινητικότητα και τη μορφολογία του. Η κινητικότητα είναι ένας όρος που περιγράφει την ικανότητά των σπερματοζωαρίων να κολυμπούν με ευκολία προς το ωάριο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να θεωρηθεί το σπέρμα ικανό για αναπαραγωγή πρέπει να πληροί τρία κριτήρια: Πρώτον, να διαθέτει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος. Δεύτερον, τουλάχιστον το 50% των σπερματοζωαρίων να έχουν καλή κινητικότητα. Και τρίτον, τουλάχιστον το 30% των σπερματοζωαρίων να έχουν καλή μορφολογία.

Μελετώντας 189 φοιτητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Γιόργκε Τσαβάρο διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν αρκετά καρότα, ντομάτες, μαρούλια, σπανάκι και γενικά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά (ιδιαίτερα κίτρινου χρώματος αλλά και κόκκινου) είχαν σπερματοζωάρια με καλύτερη κινητικότητα και μορφολογία.

Βήτα καροτίνη, λουτεΐνη και λυκοπένιο

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά (περιέχουν βήτα καροτίνη) βελτίωναν τις επιδόσεις των σπερματοζωαρίων. Συνολικά, τα λαχανικά αυτά έδιναν έως και 12,3% μεγαλύτερη κινητικότητα στα σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με τους φοιτητές που έτρωγαν τα λιγότερα λαχανικά.

Ανάμεσα στα κοκκινωπά φρούτα και λαχανικά τα οποία επίσης βελτίωναν την ποιότητα του σπέρματος, οι ντομάτες (περιέχουν λυκοπένιο) ήταν στην κορυφή της κατάταξης . Άλλα λαχανικά που έπαιζαν ρόλο ήταν το νεροκάρδαμο, το λάχανο, τα γογγύλια και το σπανάκι (έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη). Η γλυκοπατάτα και το πεπόνι φάνηκε επίσης να ενισχύουν την ποσότητα και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Την ενισχυτική αυτή δράση των φρούτων και λαχανικών προς το σπέρμα, οι ειδικοί την απέδωσαν στις χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για το χρώμα τους, στα καροτενοειδή. Κυρίως στη βήτα-καροτίνη, μια αντιοξειδωτική ουσία, που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, στο λυκοπένιο και στη λουτεΐνη.

Η βήτα καροτίνη και η λουτεΐνη φάνηκε να βελτιώνει τις επιδόσεις του σπέρματος κατά 6,5-8% ενώ το λυκοπένιο να βελτιώνει τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων κατά 1,7%. Η μελέτη ανέφερε ότι το 59% της κατανάλωσης βήτα καροτίνης προερχόταν από τα καρότα, τα μαρούλια και το σπανάκι.

Αν και η επίδραση των παραπάνω λαχανικών στην ποιότητα του σπέρματος μοιάζει μικρή, μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, εκτιμούν οι ερευνητές.

«Τα στοιχεία της μελέτη μας, υποδεικνύουν ότι τα καροτενοειδή που υπάρχουν στη διατροφή θα μπορούν να ενισχύσουν την υγεία και την ποιότητα των σπερματοζωάριων», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Δείτε επίσης