Η θεραπεία της ουλίτιδας επιβραδύνει την αθηροσκλήρωση

oulitida1Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Κολούμπια που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό, «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς» (JAHA), η θεραπεία της ουλίτιδας μπορεί να επιβραδύνει την αθηρωματική πλάκα η οποία αποτελεί την γενεσιουργό αιτία για την καρδιακή προσβολή και το ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο βελτιωνόταν η ουλίτιδα μιας ομάδας εθελοντών, επιβραδυνόταν η ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες τους (αρτηρίες που βρίσκονται στον λαιμό και τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο).

Οι αθηρωματικές πλάκες προκαλούν στένωση των αρτηριών και την αιτία θρόμβων οι οποίοι οδηγούν σε εμφράγματα του μυοκαρδίου και ισχαιμικά εγκεφαλικά.

Ουλίτιδα και καρωτίδες

Στη μελέτη πήραν μέρος 420 ενήλικες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να αξιολογηθούν τα ούλα τους και η αθηρωματική πλάκα στις καρωτίδες τους.

Οι ερευνητές τούς παρακολούθησαν για τρία χρόνια και βρήκαν ότι η βελτίωση της υγείας των ούλων και η μείωση του φορτίου των βακτηρίων που σχετίζονται με την ουλίτιδα και την περιοδοντική νόσο, σχετιζόταν με χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες.

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, διότι η αθηροσκλήρωση των ασθενών εξελισσόταν παράλληλα με την περιοδοντική νόσο και το βακτηριακό προφίλ των ούλων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μουάζ Ντεσβαριέ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας Mailman του Κολούμπια.

«Πρόκειται για τα πιο άμεσα στοιχεία έως σήμερα για το όφελος που έχει το καρδιαγγειακό μας σύστημα από την θεραπεία της ουλίτιδας», πρόσθεσε.

Οι ειδικοί πείθονται ολοένα περισσότερο ότι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα συσχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, γι’ αυτό και συνιστούν ανεπιφύλακτα να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για έλεγχο των δοντιών και των ούλων, καθώς και να καθαρίζουμε καθημερινά, δύο φορές, τα δόντια μας.

Δείτε επίσης