Μη επεμβατική τεχνική εντοπίζει τις αθηρωματικές πλάκες

plakaΜια εντυπωσιακή μη επεμβατική διαγνωστική τεχνική ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου η οποία εντοπίζει τις αθηρωματικές πλάκες των αρτηριών και το πόσο κινδυνεύει κάποιος από έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή). Η δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό, «The Lancet».

Πρόκειται για την πρώτη μη επεμβατική τεχνική η οποία μπορεί να εντοπίσει τις αθηρωματικές πλάκες (atheromatous plaque) των αρτηριών και μάλιστα αυτές που είναι πιο πιθανό να αποκολληθούν, σχηματίζοντας επικίνδυνο για την καρδιά και τον εγκέφαλο θρόμβο.

Η τεχνική PET-CT

Η τεχνική είναι το PET-CT που χρησιμοποιείται ευρέως για τη διάγνωση του καρκίνου καταγράφει τα σημεία όπου συσσωρεύεται μία ραδιενεργός ουσία η οποία εγχέεται στο αίμα των ασθενών. Η ουσία αυτή, που λέγεται F-sodium fluoride, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τις υψηλού κινδύνου για ρήξη αθηρωματικές πλάκες. Η ραδιενεργός ουσία φωτίζει τις τυχόν επικίνδυνες αθηρωματικές πλάκες και ο γιατρός μπορεί να έχει μια λεπτομερή εικόνα του καρδιοαγγειακού κινδύνου.

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε 40 ασθενείς που πρόσφατα είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Η νέα τεχνική επέτρεψε τον εντοπισμό της αθηρωματικής πλάκας που είχε προκαλέσει τη θρόμβωση και το ισχαιμικό επεισόδιο στους 37 από αυτούς τους ασθενείς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Μαρκ Ντιούεκ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα άκρως αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόβλεψη των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των ισχαιμικών εγκεφαλικών, το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά στο μέλλον.

Οι παραδοσιακές καρδιολογικές εξετάσεις δεν μπορούν να εντοπίσουν τις επικίνδυνες αθηρωματικές πλάκες που σχηματίζονται από τη συσσώρευση χοληστερίνης (τις λιποπρωτείνες LDL) και μακροφάγων (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) στις αρτηρίες. Η νέα τεχνική φιλοδοξεί να εντοπίζει ποιοι ασθενείς έχουν άμεσο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και ισχαιμικό εγκεφαλικό, έστω κι αν δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

“Δεν πρόκειται να προκαλέσουν έμφραγμα όλες οι πλάκες που ανιχνεύονται, όμως είναι χρήσιμο να εντοπίζουμε τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι οποίοι χρειάζονται επιθετική θεραπεία”, δήλωσε ο Μαρκ Ντιούεκ. “Αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να περιλαμβάνει φάρμακα όπως ασπιρίνη ή στατίνες, δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση κ.α.), καθώς και εισαγωγή «στεντ» για να διατηρηθούν ανοιχτές οι αρτηρίες.”

Τα εμφράγματα είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στο Δυτικό κόσμο, δεν δίνουν προειδοποίηση και συχνά η πρώτη φορά που οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι πάσχουν από την καρδιά τους, είναι όταν παθαίνουν καρδιακή προσβολή.

Είναι η πρώτη φορά που καθίσταται δυνατό να εντοπίζονται με ακρίβεια οι αθηρωματικές πλάκες  με μια μη επεμβατική μέθοδο, όμως η περαιτέρω έρευνα θα δείξει αν η έγκαιρη ανίχνευση των πλακών είναι όντως σε θέση να σώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Δείτε επίσης