Ο καφές κάνει καλό στο διαβήτη τύπου 2

kafes1Σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημονικής Ενημέρωσης για τον Καφέ, η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να ισχύει όμως πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι αυτό το ινστιτούτο έχει ιδρυθεί από τις μεγαλύτερες εταιρίες εμπορίας καφέ στην Ευρώπη με σκοπό βέβαια να προωθήσει την κατανάλωση του καφέ. Είναι γνωστό πως όταν οι μελέτες χρηματοδοτούνται από εταιρείες τροφίμων είναι πιο πιθανό να είναι μεροληπτικές. Πάντως, αυτό δεν αποκλείει, εκ των προτέρων, την αντικειμενικότητά τους. Ο ενημερωμένος καταναλωτής ωστόσο γνωρίζει πως τέτοιου είδους μελέτες δημοσιεύονται μόνο όταν βρίσκουν θετικές συσχετίσεις με το προωθούμενο προϊόν, διαφορετικά “θάβονται”. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι οι μετέπειτα μετααναλύσεις, που βασίζονται μόνο στις δημοσιευμένες μελέτες, να επικυρώνουν με πανηγυρικό τρόπο τις διάφορες “θαυματουργές” τροφές.

Μεταβολισμός, γλυκόζη και φλεγμονή

Το Ινστιτούτο Επιστημονικής Ενημέρωσης για τον Καφέ λοιπόν ισχυρίζεται πως όσοι πίνουν 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 25% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ ή πίνουν λιγότερο από δύο φλιτζάνια την ημέρα. Μάλιστα, η προστατευτική δράση του καφέ ισχύει ακόμα και όταν αυτός δεν περιέχει καφεΐνη. Ο καφές φίλτρου πλεονεκτεί έναντι των άλλων ως προς τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές εξηγούν την προστατευτική δράση του καφέ ως προς τον διαβήτη τύπου 2 με τρεις υποθέσεις. Η πρώτη είναι η λεγόμενη «υπόθεση της δαπάνης ενέργειας», δηλαδή η καφεΐνη ενεργοποιεί τον μεταβολισμό αυξάνοντας την καύση των θερμίδων. Η δεύτερη είναι η «υπόθεση του μεταβολισμού των υδατανθράκων», ότι δηλαδή ορισμένα συστατικά του καφέ ρίχνουν τη γλυκόζη στο αίμα. Μια τρίτη υπόθεση είναι ότι ο καφές βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να μειώνονται οι εσωτερικές φλεγμονές και να μετριάζεται το οξειδωτικό στρες των κυττάρων. Τα πολύτιμα συστατικά του καφέ είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη ιταλική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές αποτελεί γενικότερη ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό, σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Epidemiology. Ερευνητές του Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνο, με επικεφαλής τον Στέφανο Μαλέρμπα, έκαναν συγκριτική αξιολόγηση 23 μεγάλων μελετών που εξέταζαν πως η κατανάλωσης του καφέ μπορεί να επηρεάσει τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι 3-4 περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν έως και 12% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία. Η προστατευτική αυτή δράση του καφέ εντοπίστηκε ως προς τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά δεν φάνηκε να έχει επίδραση ως προς τον καρκίνο ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δείτε επίσης