Διάλυμα χλωρίνης για το έκζεμα και άλλες δερματίτιδες

Ίσως υπάρχει ένας φθηνός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το έκζεμα και άλλες δερματίτιδες καθώς και να σταματήσετε τη γήρανση του δέρματος που οφείλεται σε θεραπείες ακτινοβολίας και στην έκθεση του ήλιου.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ένα διάλυμα χλωρίνης με μεγάλη αραίωση, της τάξης του 0,005%, το οποίο είναι πιο αδύναμο από τη χλωρίνη που υπάρχει στις πισίνες, βοηθάει στο να σταματήσει η φλεγμονή στο δέρμα.

Ωστόσο προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει κάποιος να το εφαρμόσει αυτό το διάλυμα χλωρίνης απευθείας στο δέρμα του καθώς τα θετικά αποτελέσματα προέρχονται από μελέτη σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπους.

Χλωρίνη και δερματίτιδες

Το διάλυμα χλωρίνης ερεύνησαν Αμερικανοί επιστήμονες για την επιβράδυνση δερματικών φλεγμονών, τη θεραπεία δερματικών παθήσεων και την επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation.

Ομάδα ειδικών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στανφορντ στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Τομας Λεουνγκ, έκαναν πειράματα σε ποντίκια και έδειξαν ότι η χλωρίνη δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο που βοηθά στην καταπολέμηση της δερματικής φλεγμονής.

Η φλεγμονή συνιστά μια φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, όμως, στη συνέχεια μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να στραφεί κατά του δέρματος με διάφορες συνέπειες, όπως για παράδειγμα είναι το έκζεμα.

Οι ερευνητές προκάλεσαν σε ομάδα πειραματόζωων δερματικές βλάβες μέσω της έκθεσης τους σε ραδιενεργή ακτινοβολία, όπως αυτή που χρησιμοποιείται στην αντικαρκινική θεραπεία, και στη συνέχεια τα έπλυναν με αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης, επί μισή ώρα. Η διαδικασία κράτησε 2 εβδομάδες και συνετέλεσε στον περιορισμό της δερματικής βλάβης.

“Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το διάλυμα χλωρίνης θα έχει αποτέλεσμα, καθώς πρόκειται για μια θεραπεία που δεν έχουνε κατανοήσει πλήρως προς το παρόν”, είπε ο Λέουνγκ. “Την έχουμε εφαρμόσει ήδη σε ποντίκια και ελπίζουμε σύντομα να κάνουμε το ίδιο και σε ανθρώπους”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαλύματα χλωρίνης σε αραίωση της τάξης του 0,005% έχουν δοκιμαστεί εδώ και αρκετά χρόνια για την καταπολέμηση του σοβαρού εκζέματος, επιφέροντας σχετική βελτίωση των συμπτωμάτων.  Όμως οι γιατροί δεν είναι ακόμα σίγουροι αν αυτή η δράση είναι πρωτίστως αντιφλεγμονώδης ή αντιμικροβιακή, καθώς η χλωρίνη σκοτώνει μερικά βακτήρια του δέρματος.

Το νέο στοιχείο που προσκομίζει η αμερικανική μελέτη, είναι ότι το διάλυμα χλωρίνης μπλοκάρει μια χημική ουσία που ενεργοποιεί την πρωτεΐνη NF-kB, η οποία πυροδοτεί τη φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι η αραιωμένη χλωρίνη κάνει πιο νεανικό το δέρμα. Μετά από επάλειψη δύο εβδομάδων, τα πειραματόζωα είχαν δέρμα με μεγαλύτερο πάχος, ενώ παρήγαγαν περισσότερα δερματικά κύτταρα. Αυτή η εξέλιξη διαπιστώθηκε μόνο στο μικροσκόπιο, καθώς δια γυμνού οφθαλμού τα ποντίκια δεν έδειχναν νεότερα.

Η έρευνα έγινε διότι ενώ αρχικά η χλωρίνη θεωρούνταν αντιμικροβιακή, τα διαλύματα που χρησιμοποιούνταν είναι πολύ αραιά και οι ερευνητές υποπτεύθηκαν ότι τελικά η χλωρίνη μπορεί να δρα με διαφορετικό τρόπο στις δερματίτιδες.

Τώρα οι επιστήμονες προσβλέπουν σε κλινικές δομικές με ανθρώπους και θα εξετάσουν άλλες ασθένειες στις οποίες τα διαλύματα χλωρίνης μπορεί να κάνουν καλό, όπως για παράδειγμα στα διαβητικά έλκη και τα ηλιακά εγκαύματα και στις πληγές από την παρατεταμένη κατάκλιση των ασθενών

Το θέμα έχει ενδιαφέρον διότι τα διαλύματα χλωρίνης δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες στο δέρμα και είναι φθηνά.

Δείτε επίσης