Πλούσια σε αντιοξειδωτικά η σάλτσα σοφρίτο

sofrito saltsaΗ κόκκινη σάλτσα σοφρίτο (sofrito) που χρησιμοποιείται ευρέως στις συνταγές της Μεσογειακής κουζίνας είναι γεμάτη με πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά, σύμφωνα με μία ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Food Chemistry.

Η σάλτσα σοφρίτο παρασκευάζεται με διάφορες παραλλαγές αλλά τα βασικά της συστατικά είναι ντομάτα (το κύριο συστατικό), κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο, πράσινη πιπεριά και ενδεχομένως άλλα λαχανικά. Να σημειωθεί ότι η λέξη σοφρίτο έχει ισπανική καταγωγή και σημαίνει ελαφρό τηγάνισμα.

Πολυφαινόλες και καροτενοειδή

Επιστήμονες  από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης ανέλυσαν διάφορε σάλτσες σοφρiτο από τα ράφια των ισπανικών σουπερμάρκετ με τη βοήθεια μιας τεχνικής που λέγεται υψηλή ανάλυση φασματοσκοπία μάζας (HRMS) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών και συγκεκριμένα καροτενοειδή και τουλάχιστον 40 τύπου πολυφαινολών. Οι ουσίες αυτές θεωρείται ότι καταπολεμούν το αντιοξειδωτικό στρες και έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Κατά τους Ισπανούς επιστήμονες η ευεργετική αντιοξειδωτική δράση της κόκκινης σάλτσας σοφρίτο είναι αυξημένη επειδή τα συστατικά της ντομάτας δρουν συνεργικά με τα άλλα συστατικά που υπάρχουν στο σκόρδο, στο κρεμμύδι και το ελαιόλαδο.  Η παρουσία του κρεμμυδιού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς προσθέτει την κερσετίνη (λέγεται και κουερσετίνη).

«Τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική αξία έχουν όσες σάλτσες σοφρίτο παρασκευάζονται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διότι είναι πιο πλούσιες σε πολυφαινόλες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Ρόσα Μαρία Λαμουέλα Ραβέντος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής & Επιστήμης Τροφίμων του πανεπιστημίου.

Ωστόσο, οι διάφορες σάλτσες διαφέρουν μεταξύ τους σε θρεπτικά αξία, αναλόγως με την περιεκτικότητά τους σε κάθε συστατικό. “Τρώγοντας μια ποσότητα 120 γραμμαρίων σοφρίτο η οποία προστίθεται στα μακαρόνια, για παράδειγμα, η συνολική πρόσληψη πολυφαινολών είναι 16-24 mg και των καροτενοειδών είναι 6-10 mg”, εξηγεί η δρ Λουμουέλα.

Αν και οι επιστήμονες ανέλυσαν έτοιμες σάλτσες του εμπορίου, τα αποτελέσματα φυσικά ισχύουν για για τις σάλτσες που φτιάχνονται στο σπίτι οι οποίες μάλιστα μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερα συστατικό όπως π.χ. μαϊντανό. Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές συστήνουν για χρήση παρθένο ελαιόλαδο και όχι ηλιέλαιο ή κάποιο άλλο σπορέλαιο.

Δείτε επίσης