Η παχυσαρκία υπεύθυνη για τις αρθροπλαστικές γόνατος

arthoplastikh1Η αρθροπλαστική γόνατος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ, στα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών. Ο αριθμός των ολικών αρθροπλαστικών γόνατος αυξήθηκε από 313.000 το 2001 σε 640.000 το 2011, με τους ασθενείς ηλικίας 24-64 ετών να αυξάνονται από 102.000 σε σχεδόν 274.000.

Επειδή τα γόνατα των αρθροπλαστικών έχουν στην καλύτερη περίπτωση διάρκεια ζωής 20 χρόνια, το να κάνει αρθροπλαστική ένας 45άρης ή 50άρης σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να επαναλάβει κάποια στιγμή την εγχείρηση.

Γιατί έχει αυξηθεί τόσο πολύ η οστεοαρθρίτιδα;

Οι ειδικοί απέδιδαν την αύξηση της οστεοαρθρίτιδας στη συνήθεια πολλών ανδρών να παίζουν μπάλα κάθε Σαββατοκύριακο αφού περάσουν πέντε ημέρες σχεδόν πλήρους ακινησίας στα γραφεία τους, με συνέπεια να τραυματίζονται συχνά στα γόνατα.

Ta δεδομένα όμως από την Εθνική Βάση Δεδομένων των ΗΠΑ για τις αρθροπλαστικές ισχίου αποκαλύπτουν ότι η κυριότερη αιτία είναι τελικά τα παραπανίσια κιλά. Η νέα βάση δεδομένων είναι γνωστή ως FORCE-TJR (Function and Outcomes Research for Comparative Effectiveness in Total Joint Replacement) και περιλαμβάνει στοιχεία για τις αρθροπλαστικές σε 125 ορθοπεδικά κέντρα από 22 Πολιτείες των ΗΠΑ. Στους πρώτους 9.000 ασθενείς που εντάχθηκαν στη FORCE-TJR, το 55% όσων είχαν ηλικία κάτω των 65 ετών ήταν παχύσαρκοι έναντι του 43% των ασθενών ηλικίας άνω των 65 ετών. Επιπλέον το 11% των νεότερων ασθενών και το μόλις 5% των ηλικιωμένων έπασχαν από νοσογόνο (κακοήθη) παχυσαρκία, δηλαδή είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40.

Υπεύθυνα τα περιττά κιλά

«Ο μέσος όρος του ΔΜΣ στους μεσήλικους ασθενείς ήταν 33, δηλαδή ήταν παχύσαρκοι» δήλωσε η Πατρίσια Ντ. Φράνκλιν, κύρια ερευνήτρια της FORCE-TJR και καθηγήτρια στο Τμήμα Ορθοπεδικής & Φυσικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (UMass). «Μας εξέπληξε το γεγονός ότι οι ηλικιακά νεότεροι ασθενείς δεν ήταν πιο υγιείς ούτε πιο δραστήριοι από τους μεγαλύτερους», πρόσθεσε η Φράνκλιν.

«Αυτά σημαίνουν ότι δεν είναι οι αθλητές του Σαββατοκύριακου που χρειάζονται αρθροπλαστική γόνατος επειδή τραυματίστηκαν σε έναν αγώνα αλλά μεσήλικοι που πονάνε εξαιτίας του παραπανίσιου βάρους τους», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Ντέιβιντ Εϊερς, διευθυντής του Τομέα Ορθοπεδικής Χειρουργικής του UMass.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία συσχετίζεται ισχυρά με την οστεοαρθρίτιδα επειδή τα περιττά κιλά επιβαρύνουν σημαντικά τις αρθρώσεις.

Δείτε επίσης