Το πρόγραμμα στον ύπνο βοηθά στην απώλεια κιλών

ypnos22Εάν θέλετε να χάσετε κάποια κιλά, δεν αρκεί η διάρκεια του ύπνου σας να είναι περίπου 8 ώρες τη νύχτα αλλά πρέπει και να τηρείτε και ένα ωράριο ύπνου, γράφουν Aμερικανοί ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό, American Journal of Health Promotion.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ένα αυστηρό πρόγραμμα στον ύπνο μεταβάλλει στις ορμόνες με αποτέλεσμα να γίνονται μεγαλύτερες καύσεις θερμίδων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπρους Μπέιλι, καθηγητή Επιστήμης της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο BrighamYoung, στην Γιούτα, μελέτησαν περισσότερες από 300 νεαρές γυναίκες, ηλικίας 17-26 ετών και βρήκαν πως όσες κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν σχεδόν τις ίδιες ώρες κάθε μέρα (και τα Σαββατοκύριακα), είχαν χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους απ’ ό,τι όσες είχαν ακατάστατο πρόγραμμα ύπνου.

Οι εθελόντριες ήταν φοιτήτριες, οι οποίες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις σύστασης του σώματος και συμπλήρωναν επί 7 ημέρες ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και τις ημερήσιες δραστηριότητές τους. Οι ερευνητές τούς έδωσαν επίσης ένα μηχάνημα που κατέγραφε τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα λιγότερα περιττά κιλά είχαν όσες γυναίκες ξυπνούσαν περίπου την ίδια ώρα κάθε πρωί και έμπαιναν για ύπνο περίπου την ίδια ώρα (με απόκλιση έως 60 λεπτά) κάθε βράδυ. Αντίθετα, οι γυναίκες με αποκλίσεις στο ωράριο ύπνου πάνω από 90 λεπτά στον ύπνο τους, είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού λίπους.

Ορμόνες και λεπτίνη

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο ύπνος που διαρκούσε κάτω από 6,5 ώρες και πάνω από 8,5 ώρες κάθε βράδυ, σχετιζόταν με το μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού λίπους. Με το χαμηλότερο σωματικό λίπος συσχετίσθηκε ο ύπνος που διαρκούσε από 8 έως 8,5 ώρες. Η σύσταση του σώματος φάνηκε επίσης να συσχετίζεται με την ποιότητα του ύπνου: ο ανήσυχος ύπνος συνοδευόταν από αυξημένο σωματικό λίπος.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ωράριο του ύπνου επηρεάζει την σύσταση του σώματος, επιδρώντας στα ορμονικά επίπεδα του οργανισμού. «Το βιολογικό ρολόι χρειάζεται την ρουτίνα για να λειτουργεί ομαλά και οτιδήποτε την διαταράσσει έχει συνέπειες στην φυσιολογία του οργανισμού», δήλωσε ο Μπέιλι. «Είναι πιθανό το ακατάστατο ωράριο ύπνου να επηρεάζει τις ορμόνες της πείνας και έτσι να οδηγεί σε συσσώρευση σωματικού λίπους».

Προηγούμενη έρευνα από το πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, είχε αποδείξει ότι όταν κάποιος κοιμάται καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχει χαμηλότερα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που αυξάνει τον κορεσμό της πείνας. Επιπλέον, η αυξητική ορμόνη η οποία βοηθά στην καύση του λίπους παράγεται κυρίως όταν κοιμόμαστε.

Σύμφωνα με τον Μπέιλι, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, όπως π.χ. με την τακτική άσκηση, με το να διατηρεί την κρεβατοκάμαρά του καθαρή, ήσυχη και σκοτεινή και να χρησιμοποιεί το κρεβάτι μόνο για τον ύπνο.

Δείτε επίσης