Ναρκομανείς αυτομολύνθηκαν με τον ιό του AIDS για τα 700 ευρώ

Τα κρούσματα του ιού HIV που προκαλεί το AIDS αυξήθηκαν στην Ελλάδα και ο ΠΟΥ επικαλείται στοιχεία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής που δείχνουν πως οι μισοί από τους νέους φορείς του ιού ήταν ναρκομανείς οι οποίοι σκόπιμα αυτομολύνθηκαν για να αποκτήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης των 700 ευρώ το μήνα που παρέχει το ελληνικό κράτος.

Ο ΠΟΥ αποκαλύπτει ότι μεταξύ του 2007 και του 2009 καταγράφηκε «σημαντική αύξηση» στα κρούσματα του ιού HIV στην Ελλάδα. Η τάση συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια. Τα νέα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν, από 22 το 2010 σε 245 το 2011 (στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών), όταν η κρίση είχε πλέον για τα καλά πλήξει τους Έλληνες πολίτες.

Η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει επίσης ότι η οικονομική κρίση ίσως συνδέεται με την αύξηση των αυτοκτονιών κατά 17% μεταξύ του 2007 και του 2009 και κατά 25% το 2010. Το πρώτο μισό του 2011 καταγράφηκε κι άλλη αύξηση, της τάξης του 40%.

Ο Τόμας Κατάου από το Συμβούλιο της Ευρώπης δήλωσε ότι τα στοιχεία από την Ελλάδα είναι ανησυχητικά και ότι είναι πολύ σημαντικό οι ευάλωτοι πολίτες, όπως οι ναρκομανείς, να λαμβάνουν στοχευμένη θεραπεία που θα εξαιρείται από τις περικοπές δαπανών.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης