Αδυνάτισμα με γονιδιακό τσιπ!

adynatisma3Ένα τσιπ το οποίο περιέχει δύο γονίδια θα εμφυτεύεται στο χέρι θα μπορεί να ελέγχει το σωματικό βάρος δίνοντας σήμα κορεσμού της πείνας. Μ’ αυτόν τον τρόπο Ελβετοί επιστήμονες από το τμήμα Βιοτεχνολογίας του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης πιστεύουν ότι κάποιοι άνθρωποι θα μπορέσουν να αδυνατίσουν.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια, θα έχουν αναπτύξει μια εκδοχή του τσιπ αδυνατίσματος με πολύ μικρό μέγεθος ώστε να μπορεί να εμφυτευθεί στο χέρι ανθρώπων που επιθυμούν να χάσουν βάρος.

Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους το επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», το γονιδιακό τσιπ έχει την ικανότητα να μετράει αν κάποιος έχει φάει πολύ, στέλνει σήμα που «κόβει» την πείνα απελευθερώνοντας μια ορμόνη.

Δύο γονίδια

Το γενετικό τσιπ περιέχει δύο γονίδια τα οποία λειτουργούν μαζί για να μειώσουν την όρεξη για φαγητό. Το πρώτο γονίδιο επιβλέπει τα επίπεδα του λίπους στο αίμα. Όταν αυτά φτάσουν ψηλά, δίνει το μήνυμα στο άλλο γονίδιο να μειώσει την όρεξη.

Οι Ελβετοί βιοτεχνολόγοι πρώτα συνδύασαν τα γονίδια που παράγουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες και στη συνέχεια τα πρόσθεσαν σε ανθρώπινα κύτταρα μέσα σε μικροσκοπικές κάψουλες.

Τα πρώτα πειράματα του γονιδιακού μικροτσίπ έγιναν σε ποντίκια και έδειξαν ότι βοηθούσε τα παχύσαρκα πειραματόζωα να καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα λιπαρών τροφών με αποτέλεσμα να χάσουν βάρος. Μόλις τα ποντίκια είχαν φτάσει στο φυσιολογικό τους βάρος, το μικροτσίπ σταματούσε να στέλνει το σήμα «είμαι χορτάτος».

«Αντί να βάλουμε τα ποντίκια σε δίαιτα για να χάσουν τα περιττά κιλά τους, συνεχίσαμε να τους προσφέρουμε λιπαρές τροφές. Τα πειραματόζωα όμως, έτρωγαν λιγότερο γιατί το εμφύτευμα τους προκαλούσε το αίσθημα του κορεσμού», ανέφερε ο καθηγητής και επινοητής της ιδέας, Μάρτιν Φούσενεγκερ.

Οι ερευνητές λένε ότι αν οι κλινικές δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, η γενετική τεχνολογία θα προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα χάπια αδυνατίσματος, στον γαστρικό δακτύλιο και σε άλλες επεμβατικές μεθόδους που στοχεύουν τα παραπανίσια κιλά.

Σύμφωνα με τον Φούσενεγκερ, ο οποίος είναι ο εφευρέτης αυτής της γενετικής συσκευής, με την ίδια λογική θα μπορούσε να δημιουργηθούν τσιπάκια που να περιέχουν διαφορετικά γονίδια για την αντιμετώπιση πολλών άλλων ασθενειών.

Δείτε επίσης