Γονίδιο προκαλεί εθισμό στο αλκοόλ

alkool3Μια και μόνο μετάλλαξη ενός γονιδίου μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον αλκοολισμό σε αρκετούς ανθρώπους.

Μελέτη που έγινε από ερευνητές κορυφαίων βρετανικών πανεπιστημίων και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications βρήκε ότι μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται Gabrb1 και τροποποιεί τον νευροδιαβιβαστή GABA εμπλέκεται στο κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου και οδηγεί σε εξάρτηση από το αλκοόλ στα ποντίκια.

Αν και το πείραμα αφορούσε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μετάλλαξη του γονιδίου Gabrb1 μπορεί να συνδέεται και με την κατάχρηση αλκοόλ και στους ανθρώπους.

Στο παρελθόν διάφορα γονίδια έχουν συνδεθεί με τον αλκοολισμό, αλλά οι βρετανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον Χάουαρντ Τόμας είναι οι πρώτοι που ανακάλυψαν σχέση αιτίας και αποτελέσματος ανάμεσα σε μια γονιδιακή μετάλλαξη και τον εθισμό στο αλκοόλ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που είχαν τη φυσιολογική εκδοχή του γονιδίου Gabrb1 δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για το αλκοόλ και προτιμούσαν να πίνουν νερό. Ενώ τα ποντίκια που είχαν μια μεταλλαγμένη εκδοχή του γονιδίου, εμφάνιζαν μεγάλη επιθυμία να πίνουν αλκοόλ, το οποίο αναλογούσε στο 85% των υγρών που έπιναν. Ο λόγος ήταν ότι έπαιρναν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την κατανάλωσή του. Έτσι, στο πείραμα που έγινε, πατούσαν το κουμπί που τους παρείχε αλκοόλ αντί για νερό συνεχώς και χωρίς να βαριούνται.

Gabrb1 και εξάρτηση από το αλκοόλ

Το γονίδιο Gabrb1 παίζει ρόλο στη ρύθμιση της χημικής λειτουργίας του εγκεφάλου, ιδίως στον επικλινή πυρήνα, περιοχή που ελέγχει τα ευχάριστα συναισθήματα και την ανταμοιβή.

Η μετάλλαξή επιδρά στον πρωτεϊνικό υποδοχέα που εντοπίζεται στις συνάψεις των νευρώνων και τροποποιεί τη δράση του νευροδιαβιβαστή GABA, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να αναζητά όλο και περισσότερη ικανοποίηση από την κατανάλωση αλκοόλ. Προκαλείται έτσι μια ηλεκτρική δραστηριότητα που αυξάνει την ευχαρίστηση που αποκομίζει ο εγκέφαλος από την κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα, ε ευχαρίστηση αυτή ήταν αρκετά μεγάλη σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι επιστήμονες.

«Είναι εκπληκτικό ότι ια μόνο μετάλλαξη ενός γονιδίου στο DNA μπορεί να έχει τόσο καταλυτικές συνέπειες σε πολύπλοκες συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ», λένε οι επιστήμονες οι οποίοι συνεχίζουν τις έρευνές τους για να βρουν κατά πόσο το γονίδιο Gabrb1 έχει την ίδια επίδραση και στους ανθρώπους.

Προς στοχευμένη θεραπεία

Να σημειωθεί ότι, η κατανάλωση αλκοόλ στους ανθρώπους επηρεάζεται σημαντικά από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ο αλκοολισμός είναι πολύ πιο συχνός μεταξύ ατόμων που έμειναν άνεργοι ή είχαν μια άλλη ατυχία στη ζωή τους.

Πάντως ο δρ Κουέντιν Άνστι σχολιάζει ότι η ανακάλυψη του ρόλου του γονιδίου Gabrb1 μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες για τον αλκοολισμό.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το 50% της πιθανότητας κάποιος να γίνει αλκοολικός οφείλεται στα γονίδιά του, άρα  ο υποδοχέας του GABA μπορεί να είναι ένας στόχος για τη θεραπεία του αλκοολισμού στο μέλλον.

Δείτε επίσης