Το Νature ανακάλεσε μελέτη για την εξελικτική ψυχολογία και το χορό

Το περιοδικό Νature αποφάσισε να αποσύρει μια μελέτη που αφορούσε εφαρμογές της εξελικτικής ψυχολογίας και ειδικότερα το χορό.

Η μελέτη είχε δημοσιευθεί το 2005 και παρουσίαζε το χορό ως τελετουργικό ερωτοτροπίας .Διαπίστωνε ότι οι άνθρωποι που χορεύουν καλά έχουν συνήθως συμμετρικά σώματα και θεωρούνται πιο γοητευτικοί. Και αυτό οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο χορός εξελίχθηκε ως μια μορφή αυτοδιαφήμισης του συμμετρικού σώματος και γενετικής ανωτερότητας, δηλαδή ως ένα σεξουαλικό μήνυμα προς το αντίθετο φύλο.

Το 2007, δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση, ο βιολόγος Ρόμπερτ Τρίβερς του Πανεπιστημίου Rudgers, μέλος της ερευνητικής ομάδας, εντόπισε προβλήματα στα δεδομένα της μελέτης και κατηγόρησε τον συνεργάτη του Ουίλιαμ Μπράουν για απάτη. Όπως υποστήριξε, ο Μπράουν είχε επιλέξει τους χορευτές του πειράματος έτσι ώστε τα αποτελέσματα να ταιριάζουν με τη θεωρία του.

Ο Τράβις ζήτησε την απόσυρση της μελέτης και μάλιστα δημοσίευσε βιβλίο με τίτλο Anatomy of a Freud («Η Ανατομία μιας Απάτης) το οποίο απέστειλε σε ερευνητές που είχαν είχαν περιλάβει σε δημοσιεύσεις τους παραπομπές στην επίμαχη μελέτη.

Μόλις φέτος τον Απρίλιο, το Πανεπιστήμιο Rudgers ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν ξεκάθαρες και πειστικές ενδείξεις για ερευνητική απάτη σε αρκετά σημεία».

Στην ανακοίνωση με την οποία ανακαλεί τη μελέτη, το Nature δεν εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης. Ο Τράβις συνεχίζει πάντως να διαμαρτύρεται για την οκταετή καθυστέρηση στην ανάκληση.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης