Η βιταμίνη D μειώνει τον πόνο και την κατάθλιψη στον διαβήτη τύπου 2

Vitamin-DΟ διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη και προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τις δύο παθήσεις με νευροπαθητικό πόνο. Μια νέα μελέτη βρήκε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τόσο τα συμπτώματα της κατάθλιψης στις γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 όσο και τον πόνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών του τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Λογιόλα του Σικάγου, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο που έγινε στον χώρο του πανεπιστημίου, ότι βιταμίνη D μειώνει σημαντικά τον πόνο στις γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψη, παθήσεις που συσχετίζονται.

Βασισμένος στα συμπεράσματα της μελέτης, ο επικεφαλής της δρ Τodd Doyle δήλωσε ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι χρήσιμη για την θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Βελτίωση μετά από 3-6 μήνες

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D2 στην κατάθλιψη και στον νευροπαθητικό πόνο, αφού χορήγησαν 50.000 International Units βιταμίνης την εβδομάδα για 6 μήνες σε γυναίκες με διαβήτη τύπου 2. Η βελτίωση που παρατήρησαν ήταν αισθητή 3-6 μήνες αφότου άρχισαν οι γυναίκες να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D2.

Tο 61% των γυναικών ανέφερε ότι μειώθηκε κατά πολύ ο πόνος στα πόδια και το 74% ανέφερε μείωση του πόνου και του μουδιάσματος σε πόδια, δάχτυλα και χέρια.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, ο διαβήτης τύπου 2 και η κατάθλιψη συνδέονται στενά, όμως λίγες είναι μέχρι σήμερα οι έρευνες που έχουν μελετήσει τη θεραπεία του πόνου και της κατάθλιψης συγχρόνως.

«Ο πόνος και η κατάθλιψη αποτελούν κοινά και συχνά συμπτώματα στις γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο δρ Todd Doyle, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. Παρόλο που πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για το θέμα, ο ειδικός θεωρεί ότι η βιταμίνη D2 αποτελεί μια υποσχόμενη θεραπεία που ανακουφίζει τόσο από τον πόνο όσο και από την κατάθλιψη.

Να σημειωθεί ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και υπάρχει κυρίως στις λιπαρές τροφές. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως π.χ. οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο σολωμός, καθώς επίσης και τα αυγά.

 

Δείτε επίσης