Επικίνδυνες παρενέργειες από το Xeloda που χρησιμοποιείται για τον καρκίνο του μαστού

xelodaΣοβαρές δερματικές αντιδράσεις, μερικές φορές θανάσιμες, επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια θεραπείας με το Xeloda.

Το υπουργείο Υγείας του Καναδά ζήτησε από το ελβετικό εργαστήριο Hoffmann-La Roche να προβεί σε αλλαγές στο φάρμακο Xeloda για τον καρκίνο του μαστού εξαιτίας κινδύνων, που μερικές φορές μπορεί να επιφέρουν ακόμα και το θάνατο σε όσους ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Το Xeloda χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού ή του καρκίνου του μαστού που έχει διαδοθεί σε άλλα μέρη του σώματος (όταν δηλαδή έχει κάνει μετάσταση), όπως οι περιπτώσεις καρκίνων στο κόλον και το ορθό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το καναδικό υπουργείο.

Οι παρενέργειες

Οι καναδικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν πως “σοβαρές δερματικές αντιδράσεις, μερικές φορές θανάσιμες, όπως τα σύνδρομα Stevens-Johnson και Lyell, επισημάνθηκαν στη διάρκεια μιας θεραπείας” με το φάρμακο αυτό. Το σύνδρομο Stevens-Johnson χαρακτηρίζεται από ένα πολύμορφο ερύθημα με σοβαρές νεκρώσεις.

Σύμφωνα με το καναδικό υπουργείο, οι ενδείξεις και τα συμπτώματα σοβαρών δερματικών αντιδράσεων μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που εκδηλώνονται στη γρίπη, δηλαδή με ισχυρό πυρετό, πόνους και φαγούρα στο δέρμα.

Εξανθήματα κόκκινα ή μοβ που επεκτείνονται, αποκόλληση του δέρματος, αλλά επίσης πληγές στο στόμα είναι μεταξύ των συμπτωμάτων τα οποία έκαναν ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με Xeloda να ενημερώσουν αμέσως το εργαστήριο και το καναδικό υπουργείο Υγείας.

Η Hoffmann-La Roche θα εργαστεί μαζί με το καναδικό υπουργείο Υγείας για να επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές στο Xeloda“, βεβαίωσε το υπουργείο.

Οι γιατροί που συνταγογραφούν το φάρμακο ενημερώθηκαν από τον ελβετικό όμιλο, ο οποίος τους προειδοποίησε για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που συνδέονται με το Xeloda.

Δείτε επίσης