Τι πρέπει να ξέρετε για την αφαίρεση των τατουάζ

Τα τελευταία  χρόνια παρατηρείται μια ιδιαίτερη αύξηση των τατουάζ που έγιναν μέρος του lifestyle.  Όλο και περισσότεροι  επιλέγουν να «χτυπήσουν» το δικό τους σχέδιο, σύμφωνα με το προσωπικό τους στυλ – μικρά, μεγάλα, με πολλά χρώματα ή και όχι, τα τατουάζ χαρακτηρίζουν τη σημερινή εποχή. Οι τεχνικές έχουν εξελιχθεί και αυτό δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς με εντυπωσιακά σχέδια και χρώματα.

Η αύξηση των τατουάζ, ωστόσο, οδήγησε και σε αύξηση της επιθυμίας αφαίρεσής τους για προσωπικούς, αισθητικούς, κοινωνικούς, συναισθηματικούς ή και επαγγελματικούς λόγους.

Σύμφωνα με έρευνα, το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το μετανιώνουν, ενώ το 30% θέλουν να το αφαιρέσουν. Σπανιότερα η αφαίρεσή τους επιβάλλεται για λόγους αλλεργίας στη χρωστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε.

Η Δερματολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνων Δρ. Άσπα Ζαχαρή M.D Ph.D μοιράζεται σημαντικές απαντήσεις και συμβουλές σχετικά με την αφαίρεση τους.

Πως γίνεται η αφαίρεση του τατουάζ;

Με εξειδικευμένα, παλμικά Q-Switched Lasers. Η ενέργεια εκπέμπεται από το εξειδικευμένο Q-Switched Laser σε ελάχιστο χρόνο, σπάζοντας τους κόκκους της χρωστικής του τατουάζ σε πολύ μικρά τμήματα. Τα τμήματα αυτά με τη σειρά τους απομακρύνονται σταδιακά από τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού, χωρίς να προκαλείται ερεθισμός ή βλάβη στο υπόλοιπο δέρμα.

Τα χρώματα που αφαιρούνται πιο αποτελεσματικά είναι το μαύρο, το μπλε-σκούρο, το μπλε και το πράσινο, ενώ δύσκολα αφαιρείται το κόκκινο και το πορτοκαλί και ακόμα πιο δύσκολα το κίτρινο και το άσπρο.

Είναι επώδυνη η διαδικασία;

Η διαδικασία αφαίρεσης είναι σχεδόν ανώδυνη, με την χρήση τοπικών αναισθητικών κρεμών, οι οποίες εφαρμόζονται λίγες ώρες πριν την επέμβαση.

Είναι αποτελεσματική η μέθοδος;

Τα αποτελέσματα  εξαρτώνται  από πολλούς παράγοντες όπως είναι το χρώμα, το είδος της χρωστικής, η παλαιότητα του τατουάζ, η φύση του (επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό), η περιοχή που έγινε, καθώς και η  “ποιότητα”  του δέρματος.

Έχει παρατηρηθεί πως στα άτομα με ανοιχτό φωτότυπο, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Στα άτομα με σκούρο φωτότυπο υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει αχνό το περίγραμμα του τατουάζ και μετά την εφαρμογή του laser.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Όσο πιο παλιό είναι ένα τατουάζ τόσο λιγότερες συνεδρίες απαιτούνται. Περίπου 4-6  συνεδρίες, κάθε δύο μήνες, για άτομα με τατουάζ άνω των 5 χρόνων είναι αρκετές για την ομαλή και αποτελεσματική αφαίρεση τους.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Με τα εξελιγμένα laser και τη σωστή μετεπεμβατική φροντίδα (χρήση τοπικών αντιβιοτικών και επουλωτικών σκευασμάτων και κρεμών όπως η Cicaplast της La RochePosay) δεν υπάρχουν παρενέργειες σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, όπου παρατηρούνται, ουλές, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή ακόμα και ατροφία.

Η Δρ. Άσπα Ζαχαρή είναι  διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με  εκπαιδευτικό έργο που περιλαμβάνει εισηγήσεις επιστημονικών διαλέξεων και διδακτικό έργο σε σχολές επαγγελματιών υγείας, εκπαίδευση δερματολόγων σε χημικά peeling, μεσοθεραπεία, εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, λιπόλυσης και botox.

Δείτε επίσης