Πρόωρο θάνατο προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση ακόμα και σε “ασφαλή” όρια

autokinhta rypanshΥπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την υγεία.

Ήδη είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στο άσθμα, τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά.

Τώρα, μια νέα μελέτη βρήκε ότι οι άνδρες που κατοικούν κοντά σε ένα δρόμο με μεγάλη κίνηση αυτοκινήτων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για πρόωρο θάνατο κατά 7% – ακόμα και όταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θεωρούνται “ασφαλή”.

H ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες αλλά η ρύπανση της ατμόσφαιρας παραμένει σημαντικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα για την υγεία δημιουργούν τα μικροσκοπικά σωματίδια από τζάκια – ξυλόσομπες, εξατμίσεις οχημάτων και βιομηχανικούς ρύπους.

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου στους άνδρες

Σύμφωνα με μια ολλανδική μεταανάλυση, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των ακόμα και σε επίπεδα που βρίσκονται κάτω από το ισχύον όριο ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η νέα μελέτη έρχεται να υποστηρίξει αυτούς που ζητούν να ισχύσουν και στην ΕΕ τα αυστηρότερα όρια ασφαλείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει θέσει προ ετών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρομπ Μπίλεν του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο “The Lancet”, εκτίμησαν ότι για κάθε αύξηση των μικροσκοπικών σωματιδίων διαμέτρου κάτω των δύο εκατομμυριοστών του μέτρου που εκλύονται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των βιομηχανιών (ονομάζονται fine-particle matter ή PM 2,5) κατά 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (5 μg/m3) στη διάρκεια του έτους, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου των κατοίκων που εκτίθενται στη ρύπανση, αυξάνεται 7% κατά μέσο όρο. Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος αυξημένης θνησιμότητας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αφορά στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η διαφορά των 5 μg/m3 μπορεί να βρεθεί απλώς ανάμεσα σε μια τοποθεσία που τη διασχίζει ένας πολυσύχναστος δρόμος σε μια πόλη και σε μια περιοχή που δεν περνούν αυτοκίνητα.

Οι ερευνητές έλαβαν συνέκριναν στοιχεία από 22 ευρωπαϊκές πολυετείς μελέτες (με μέση διάρκεια 14 έτη), οι οποίες συνολικά αφορούσαν πάνω από 367.000 ανθρώπους. Η μέση ετήσια ρύπανση του αέρα (μικροσωματίδια και μονοξείδιο του αζώτου) συσχετίστηκε με τον τόπο διαμονής των ανθρώπων, καθώς επίσης με τον χρόνο και την αιτία του θανάτου τους.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, στη διάρκεια των 14 ετών, πέθαναν περίπου 29.000 άτομα. Η ανάλυση έδειξε ότι η μακρόχρονη έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5) αποτελεί απειλή για την υγεία και για πρόωρο θάνατο, ακόμα και σε επίπεδα αρκετά κάτω από τα σημερινά που, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θεωρούνται ασφαλή (μέσο ετήσιο επίπεδο 25 μg/m3 για τα σωματίδια ΡΜ2,5, έναντι ορίου ασφαλείας 10 μg/m3 που έχει θέσει ο ΠΟΥ).

Δείτε επίσης