Χριστούγεννα 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας: Τέσσερα εορταστικά ραντεβού

Κατάνυξη με τον Μεσσία του Χαίντελ

Ο κύκλος των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων ανοίγει με τον κατανυκτικό Μεσσία του Χαίντελ, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013. Το δημοφιλέστερο χορωδιακό έργο όλων των εποχών με το περίφημο Halleluijah, παρουσιάζει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, με όργανα εποχής, όχι όμως υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Τσούχλου (ο οποίος λόγω ασθενείας έχασε τις κρίσιμες πρόβες, όπως είπε ο Γιώργος Κουρουπός), αλλά υπό τη διεύθυνση του συνεργάτη του, Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Επί σκηνής τέσσερις ερμηνευτές με εμπειρία στο ρεπερτόριο του 18ου αιώνα, η σοπράνο Φανή Αντωνέλλου, η μέτζο-σοπράνο Μαίρη Έλεν Νέζη, ο τενόρος Τζέισον Νταρνέλ και ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης. Μαζί τους, η τακτική πλέον συνεργάτις της Ορχήστρας, η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του δήμου Αθηναίων, η καλύτερη χορωδία που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Θανάση Αποστολόπουλο -μετά την πολύπαθη πλέον, Χορωδία της ΕΡΤ…- ένα πολύ καλά ρονταρισμένο και μελετημένο σύνολο.

Τα Χριστούγεννα του Σέρλοκ Χολμς -Ένα κλεμμένο πετράδι, ένα χαμένο καπέλο και μια … γαλοπούλα

Σαράντα πιτσιρίκια -η διαπολιτισμική παιδική χορωδία Polyphonica- ηθοποιοί -Λεωνίδας Κακούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Πάνος Σταθακόπουλος- το εμβληματικό εκκλησιαστικό όργανο στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης και πολύ φαντασία! Η παράσταση Τα Χριστούγεννα του Σέρλοκ Χολμς, είναι ένα light θρίλερ, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και σκηνογράφο, Πάρη Μέξη, με γερές δόσεις χιούμορ και μυστηρίου. Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, βασισμένη στην ιστορία Το Μυστήριο του Γαλάζιου Γρανάτη και άλλες λιγότερο γνωστές αστυνομικές ιστορίες του πατέρα του Χολμς, του δαιμόνιου επιστήμονα και πολυγραφότατου συγγραφέα Σερ Άρθουρ Ντόιλ (1859-1930). Τέσσερις παραστάσεις, 20, 22, 25 και 29 Δεκεμβρίου 2013.

Ο Καραγκιόζης καπετάνιος

Ο σκιοπαίκτης (και ουχί καραγκιοζοπαίκτης) Ηλίας Καρελλάς, το ευρηματικό μουσικό συγκρότημα Burger Project, σε πειραγμένα χριστουγεννιάτικα κάλαντα από όλη την Ελλάδα και η Αρετή Κετιμέ (σαντούρι-φωνή). Ένα πρωτότυπο μουσικό παραμύθι, μία παιδική, σχεδόν διαδραστική παράσταση, που ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου 2013 και διαρκεί δέκα μέρες (από τις 20 έως και τις 23 και από τις 25 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2013, στις 5 το απόγευμα, στην Αίθουσα Banquet. Οι φιγούρες του Ηλία Καρελλά είναι πρωτότυπες,, κατασκευασμένες ειδικά για τις παραστάσεις του Μεγάρου και η αποστολή του Καραγκιόζη δύσκολη: Να περιπλανηθεί από την Ανατολή μέχρι τη Δύση και με τη βοήθεια ενός μελωδικού πλάσματος, της Αγάπης, να μεταφέρει το μήνυμα της Γέννησης, σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Φίλα με! – Βραδιά οπερέτας

Οχι, δεν απευθύνεται μόνο σε θεατές … μιας ηλικίας -ο Γιώργος Κουρουπός τα είπε πολύ σωστά, η Γαλλία, η Βιέννη, η Γερμανία αντιμετωπίζουν την οπερέτα με φρέσκια ματιά και και κέφι. Ένα πρόγραμμα που τα έχει όλα: Την εισαγωγή από την ανάλαφρη Νυχτερίδα του υιού Στράους και την Εύθυμη Χήρα, μέχρι τον Βαφτιστικό του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, το Πικ-Νικ και τη φαντασμαγορική Χαλιμά. Πέντε γνωστοί λυρικοί καλλιτέχνες, η Ειρήνη Καράγιαννη, η Μίνα Πολυχρόνου, η Χριστίνα Πουλίτση (που απολαύσαμε τούτες τις μέρες, στον Ριγολέττο του Βέρντι, από την Λυρική), ο Αντώνης Κορωναίος και ο Γιάννης Χριστόπουλος, συμπράττουν με την Κ.Ο.Α. υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου. Μία παράσταση, στις 30 Δεκεμβρίου 2013, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς.

Δείτε επίσης