Αγοραστής υπηρεσιών υγείας και όχι πάροχος ο ΕΟΠΥΥ

Ολες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ, ενώ οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν εάν θα έχουν πλήρη απασχόληση στο ΕΣΥ ή θα εργάζονται ιδιωτικά και θα είναι μόνο συμβεβλημένοι.

Ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε 7 περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, όπως αυτές καθορίζονται από κάθε ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια).

«Θα είναι πλέον μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και θα μπορεί με την ηγετική του θέση στο χώρο της Υγείας να αξιώνει και να προχωρά στις πιο συμφέρουσες συμβάσεις», όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, πριν από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, διευκρίνισε ότι από τη μεταρρύθμιση στο ευρύτερο χώρο της Υγείας θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας 8.500 άτομα από τον ΕΟΠΥΥ και ακόμα 1.200 από τα νοσοκομεία της επαρχίας. Τόνισε, πάντως, πως το σύνολο του προσωπικού που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον ΕΟΠΥΥ θα απορροφηθεί από το ΕΣΥ, με εξαίρεση όσους βρεθούν με πλαστά πιστοποιητικά. Σε ό,τι αφορά τα ΕΑΣ, ανάλογα με το μοντέλο αναδιάρθρωσης που θα προωθηθεί, αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα από 500 έως 700 εργαζόμενοι.

Με βάση την έκθεση, οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και όχι μόνο πρωινές πενθήμερες και σε περιορισμένη χρονικά βάση υπηρεσίες, όπως σήμερα.

Αναγκαιότητα χαρακτηρίζεται η «εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της κάρτας υγείας» ανά ασφαλισμένο, καθώς και η φροντίδα στο σπίτι, όπου κρίνεται απαραίτητη.

Επίσης ο ΕΟΠΥΥ στο εξής θα πρέπει να αναλάβει δράσεις και για τους ανασφάλιστους.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης