Η διάρροια στα παιδιά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

diaria paidiaΥπεύθυνοι για τη βρεφική διάρροια σε ποσοστό πάνω από 60% είναι οι ροταϊοί. Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ενήλικες και νεογέννητα μπορούν να είναι φορείς των ιών χωρίς να εκδηλώνουν την ασθένεια, αλλά σε αυτή την περίπτωση μπορούν να μεταδίδουν τη νόσο. Βασικό στην αντιμετώπιση της διάρροιας είναι ότι το παιδί σας πρέπει να πίνει πολλά υγρά, κατά προτίμηση διαλύματα ηλεκτρολυτών.

Αιτίες και συμπτώματα

Μία ως τρεις μέρες μετά τη μετάδοση, το μωρό σας αρρωσταίνει και αποβάλλει μολυσματικούς ιούς επί 1 με 2 εβδομάδες. Στο 20% των περιπτώσεων, αίτια της ασθένειας είναι βακτήρια, για παράδειγμα η σαλμονέλα ή το βακτήριο E.Coli. Στο υπόλοιπο 20%, η αιτία είναι παράσιτα (όπως οι αμοιβάδες) ή ζυμομύκητες (μυκητιασική στοματίτιδα). Η μετάδοση σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ή διαμέσου τη διατροφή δηλαδή από μολυσμένες τροφές.

Ακόμη και πριν από την έναρξη της διάρροιας το μωρό εκδηλώνει συχνά γκρίνια και αρνείται να πιει υγρά. Πιθανότατα παρουσιάζει αυξημένη θερμοκρασία ή πυρετό. Το μωρό μπορεί να εμφανίζει διόγκωση της κοιλιάς και να κάνει εμετό, προτού ξαφνικά γεμίσει τις πάνες με δύσοσμη, ρευστή ή και βλεννώδη διάρροια. Σύντομα (εντός μίας ώρας), το τοίχωμα της κοιλιάς παρουσιάζει κοίλανση (σκαφοειδής κοιλιά), ενώ τα μάτια βαθουλώνουν και αποκτούν μαύρους κύκλους. Λόγω της απώλειας υγρών μέσω του εντέρου, η ζωή του μωρού σας κινδυνεύει.

Αντιμετώπιση

Το παιδί σας πρέπει να πίνει πολλά υγρά, κατά προτίμηση διαλύματα ηλεκτρολυτών από το φαρμακείο ή κάποιο ρόφημα ηλεκτρολυτών. Μην αφήνετε το παιδί σας να πεινάσει.

Αν θηλάζετε, συνεχίστε το θηλασμό χωρίς ανησυχία. Για τα παιδιά που πίνουν γάλα από το μπιμπερό πρέπει να καταφύγετε για σύντομο χρονικό διάστημα σε υγιεινή διατροφή ανάρρωσης από το φαρμακείο.

Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο από 6 μηνών, δώστε του καθαρισμένο και τριμμένο μήλο, μπανάνες και νερόβραστο ζωμό λαχανικών (χωρίς λάδι) με ρύζι. Καλό θα του κάνουν επίσης το αλατούχο μεταλλικό νερό και στεγνά αλμυρά κουλουράκια.

Αν η διάρροια και, εφόσον προκύψει, ο εμετός, δεν υποχωρήσουν μέσα σε 6 ώρες ή αν εμφανιστεί πυρετός, πρέπει να πάτε αμέσως στο γιατρό ή στο νοσοκομείο. Ενδεχομένως το παιδί σας να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Ο γιατρός θα εξετάσει λεπτομερώς το παιδί σας, θα το ζυγίσει και, εφόσον χρειάζεται, θα του χορηγήσει σταγόνες ή υπόθετα κατά της ναυτίας. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η κατάσταση του παιδιού σας.

Το αν θα κριθεί αναγκαία η εισαγωγή του στο νοσοκομείο εξαρτάται από την απώλεια βάρους. Σε συνεχιζόμενη διάρροια, ο γιατρός θα ζητήσει μικροβιολογική εξέταση κοπράνων και θα εξετάσει αν πίσω από τη διάρροια που επιμένει κρύβεται μια αλλεργία ή μια δυσανεξία σε τροφές, για παράδειγμα, δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη).

Δείτε επίσης