Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

krasi1Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας τον οργανισμό από λοιμώξεις, σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστημών του Ορεγκον (OHSU) που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Vaccine».

Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών που δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε μέτρια ποσότητα μειώνει τη  θνησιμότητα από κάθε αιτία.

«Ένας μέσος άνθρωπος που πίνει ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό του, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του, τονώνοντας το καρδιαγγειακό του σύστημα», αναφέρει ο δρ Ιλχεμ Μεσάουντι, από τους συγγραφείς της μελέτης. «Όπως φάνηκε από τη μελέτη μας, εκτός από το ότι το αλκοόλ, σε μικρές ποσότητες, μειώνει τη θρόμβωση, ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα».

Το πείραμα στου πιθήκους

Με σκοπό να μελετήσουν την επίδραση του αλκοόλ στο ανοσοποιητικό σύστημα, οι ερευνητές εκπαίδευσαν 12 πιθήκους ρέζους μακάκους ώστε να καταναλώνουν αλκοόλ. Τα ζώα είχαν πρόσβαση σε ένα ειδικό μείγμα που περιείχε αλκοόλ σε ποσοστό 4%. Οι επιστήμονες χορήγησαν στα ζώα εμβόλιο κατά της ευλογιάς και τα μοίρασαν σε δύο ομάδες: εκείνα που είχαν πρόσβαση στο μείγμα με το αλκοόλ και σε εκείνα που είχαν πρόσβαση σε ένα απλό νερό που περιείχε ζάχαρη. Όλα τα ζώα τρέφονταν κανονικά και είχαν πρόσβαση σε νερό. Το πείραμα κράτησε 14 μήνες, ενώ οι ειδικοί επανέλαβαν τον εμβολιασμό επτά μήνες αφότου το άρχισαν.

«Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους, οι πίθηκοι εμφάνιζαν διαφορετικές συμπεριφορές ως προς την κατανάλωση αλκοόλ», εξηγεί ο δρ Μεσάουντι. «Για παράδειγμα, κάποια ζώα κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες και κάποια άλλα μικρότερες».

Πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός των ζώων που κατανάλωναν πολύ αλκοόλ εμφάνιζε μικρότερη ανθεκτικότητα στον ιό της ευλογιάς. Αντίθετα, ο οργανισμός των πιθήκων που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα αλκοόλ – αντίστοιχη σε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα – εμφάνιζε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον ιό, συγκριτικά με την ομάδα που κατανάλωνε απλά νερό με ζάχαρη.

«Τα εκπληκτικά αυτά ευρήματα, υποδεικνύουν ότι μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος», υπογραμμίζει ο δρ Μεσάουντι. «Τα αποτελέσματα αυτά, ενισχύουν αυτό που πιστεύεται εδώ και αρκετό καιρό: ότι δηλαδή, μια ήπια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της θνησιμότητας από κάθε αιτία. Από την άλλη μεριά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό».

Δείτε επίσης