Λαρυγγίτιδα στα παιδιά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

laryggitidaΛαρυγγίτιδα (croup) είναι η φλεγμονή του λάρυγγα. Προσβάλλονται ο βλεννογόνος του λάρυγγα (το πρώτο κομμάτι του σωλήνα που μεταφέρει τον αέρα από το στόμα στους πνεύμονες) και οι φωνητικές χορδές, συχνά και ο βλεννογόνος των υπόλοιπων αεραγωγών. Η πάθηση προσβάλλει ξαφνικά τα βρέφη και τα νήπια και προκαλεί στένωση του λάρυγγα.

Η νόσος προκαλείται συνήθως από ιούς και μεταδίδεται από μολυσμένα σταγονίδια. Εμφανίζεται συνήθως το χειμώνα με μορφή επιδημίας. Η αντιμετώπιση δεν γίνεται με αντιβιοτικά, καθώς η νόσος οφείλεται σε ιούς.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συνήθως προηγείται της λαρυγγίτιδας κοινό κρυολόγημα (τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι ήπιος πυρετός, πονόλαιμος και καταρροή). Στη συνέχεια, λίγες μέρες μετά τη μετάδοση, παρουσιάζεται ένας επώδυνος ξερός βήχας, ο οποίος θυμίζει σκύλο που γαβγίζει, ενώ η ομιλία βραχνιάζει σε τέτοιο βαθμό που ο ασθενής καταφέρνει μόνο να ψιθυρίζει. Μπορεί να υπάρχουν δέκατα αλλά ποτέ υψηλός πυρετός. Επίσης μπορεί να ακούγεται θόρυβος στην αναπνοή κυρίως κατά τη διάρκεια της εισπνοής. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 4-5 μέρες.

Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα επιμένουν, γονείς και γιατροί θα πρέπει να υποπτεύονται την παρουσία ξένου σώματος (αγκάθι, φιστίκι, κουμπί κ.ά.) στον λάρυγγα του παιδιού.

ΕΠΙΓΛΩΤΤΙΤΙΔΑ

Ειδική μορφή λαρυγγίτιδας είναι η επιγλωττίτιδα, επικίνδυνη φλεγμονή των ανώτερων αναπνευστικών οδών, στην περιοχή της επιγλωττίδας, που οφείλεται κυρίως στον αιμόφιλο της γρίπης ή σε στρεπτόκοκκους. Το παιδί που έχει επιγλωττίτιδα είναι χλωμό, αξιοσημείωτα νωθρό, μιλάει «πνιχτά» και παρουσιάζει διαταραχή στην κατάποση που φτάνει μέχρι και σε ανακοπή της αναπνοής, αλλά όχι σε βήχα που θυμίζει γάβγισμα. Παιδιά με επιγλωττίτιδα πρέπει να οδηγούνται αμέσως ως επείγοντα περιστατικά σε εφημερεύον νοσοκομείο.

ΟΞΕΙΑ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΗ ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ

Μια δεύτερη ειδική μορφή της λαρυγγίτιδας είναι η οξεία σπασμωδική λαρυγγίτιδα. Ενδεχομένως να πρόκειται για ιούς ή κάποια αλλεργία.Προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών. Τα αγόρια προσβάλλονται δύο φορές συχνότερα από τα κορίτσια.

Τους χειμερινούς μήνες, από τον Οκτώβριο έως το Μάρτιο, παρουσιάζονται ξαφνικά, κυρίως τις νύχτες, μια οξεία βραχνάδα μαζί με βήχα που θυμίζει σκύλο που γαβγίζει, εισπνευστικός συριγμός και δύσπνοια.

Η οξεία σπασμωδική λαρυγγίτιδα διαρκεί συνήθως μόνο μία νύχτα αλλά πραγματικά μπορεί να πανικοβάλει τους γονείς γιατί ο ήχος που κάνει ο βήχας του παιδιού είναι σαν να πνίγεται. Και πραγματικά ο λάρυγγας φουσκώνει με αποτέλεσμα η διάμετρος του να μικραίνει. Αν φουσκώσει πολύ ώστε να μην περνά αέρας τότε το παιδί μπορεί να πεθάνει.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η θεραπεία της απλής λαρυγγίτιδας χωρίς δύσπνοια εξαρτάται από τα συμπτώματα. Συνήθως αρκούν πολλά υγρά, καθαρός αέρας, ενδεχομένως και αντιβηχικά και βλεννολυτικά σιρόπια. Βγάλετε το παιδί έξω στην αυλή να αναπνεύσει φρέσκο, κρύο αέρα. Δεν είναι γνωστό γιατί αυτό είναι σημαντικό για τη θεραπεία αλλά είναι αποτελεσματικό.

Στην ελάχιστη υποψία επιγλωττίτιδας το παιδί σας πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο, κατά προτίμηση με νοσοκομειακό και γιατρό πρώτων βοηθειών. Στην περίπτωση της άπνοιας πρέπει να εφαρμοστεί τεχνητή αναπνοή. Στην κλινική το παιδί σας θα δεχτεί εισπνοές και θα τεθεί υπό παρακολούθηση.

Στην οξεία σπασμωδική λαρυγγίτιδα το παιδί σας έχει ανάγκη από άφθονο καθαρό αέρα. Ηρεμήστε το στην αγκαλιά σας σε ανοιχτό παράθυρο ή στο μπαλκόνι στο δροσερό νυχτερινό αέρα μέχρι να περάσει η κρίση. Πάνω από όλα διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Για να ξεπρηστεί γρήγορα ο πρησμένος βλεννογόνος, μπορείτε να χορηγήσετε στο παιδί σας ένα υπόθετο κορτιζόνης. Εφόσον έχετε την εμπειρία ενός επεισοδίου οξείας σπασμωδικής λαρυγγίτιδας με το παιδί σας, θα πρέπει να έχετε πάντα διαθέσιμα συνταγογραφημένα από το γιατρό σας υπόθετα κορτιζόνης.

Σημαντικό για τα παιδιά που νοσούν είναι να μη βρίσκονται σε περιβάλλον όπου καπνίζουν γύρω τους. Επίσης δεν πρέπει να ανάβετε το τζάκι. Τόσο στην περίπτωση που αυτή η μορφή λαρυγγίτιδας εμφανίζεται για πρώτη φορά, όσο και στην περίπτωση στην οποία παρά τα προαναφερόμενα μέτρα δεν υποχωρεί, μεταφέρετε αμέσως το παιδί σας στο νοσοκομείο ή καλέστε το γιατρό των πρώτων βοηθειών.

Δείτε επίσης