Η ωκυτοκίνη βοηθά να αναγνωρίζουμε τα πρόσωπα των άλλων

ocytokinhΜελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences» διαπιστώνει ότι μεταλλάξεις στον υποδοχέα της ωκυτοκίνης, της «ορμόνης της αγάπης», επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τα πρόσωπα των άλλων.

Αυτό ίσως εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι θυμούνται σχεδόν όλα τα πρόσωπα που έχουν συναντήσει στη ζωή τους ενώ κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ακόμα και μέλη της οικογένειάς τους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Εμορι στην Ατλάντα, το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Τέμπερε στη Φινλανδία επισημαίνουν ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων φέρει τη μετάλλαξη ενός γονιδίου που επιδρά αρνητικά στην ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα πρόσωπα των άλλων.

Υποδοχέας της ωκυτοκίνης και αυτισμός

Η μελέτη ξεκίνησε από μια ανακάλυψη που έγινε αρχικά σε τρωκτικά. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Εμορι με επικεφαλής τον Λάρι Γιανγκ βρήκαν ότι μεταλλάξεις στον υποδοχέα της ωκυτοκίνης που έφεραν τα πειραματόζωα ήταν καθοριστικές για την κοινωνική αναγνώριση, η οποία στα τρωκτικά βασίζεται στην όσφρηση.

Θέλοντας να διερευνήσει αν το ίδιο γονίδιο μπορεί να ευθύνεται και για την – οπτική – αναγνώριση προσώπων στους ανθρώπους η διεθνής ομάδα των επιστημόνων επέλεξε να εξετάσει οικογένειες που είχαν ένα αυτιστικό παιδί. Είναι γνωστό ότι τα μέλη των οικογενειών αυτών εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στην ικανότητα αναγνώρισης προσώπων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν πώς μικρές διαφορές στη δομή του υποδοχέα της ωκυτοκίνης επηρέαζαν την ικανότητα μνήμης των προσώπων στους γονείς, στα αυτιστικά παιδιά και στα μη αυτιστικά αδέλφια τους. Παρατήρησαν ότι μια και μόνο μετάλλαξη του υποδοχέα της ωκυτοκίνης είχε τεράστια επίδραση στην ικανότητα μνήμης των προσώπων στα άτομα που την έφεραν.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν σύμφωνα με τον δρα Γιανγκ ότι η ωκυτοκίνη ενδέχεται να παίζει γενικότερα κεντρικό ρόλο στην επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών, η οποία είναι προβληματική σε άτομα με αυτισμό. Και ίσως ρίξουν νέο φως σε διαταραχές που σχετίζονται με την επεξεργασία κοινωνικών πληροφοριών όπως ο αυτισμός. Ενδεχομένως μάλιστα να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών.

Δείτε επίσης