Θεσσαλονίκη – Μέγαρο Μουσικής 2014: To πρόγραμμα

O “σπόρος” των συνεργασιών, της προβολής και προώθησης νέων καλλιτεχνών, της αξιοποίησης και προβολής του ντόπιου δυναμικού νέων μουσικών που διαπρέπουν ήδη στο εξωτερικό, αλλά και της συνέχισης των ήδη υπαρχουσών συνεργασιών και της φιλοξενίας “μεγάλων” μουσικών γεγονότων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης “έπιασε” και άρχισε ήδη να δίνει τους καρπούς του.

Παρά τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες, η διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής συνεχίζει και για το ερχόμενο εξάμηνο (Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014) με …τέσσερα μιούζικαλ, μια όπερα, φιλοξενίες νέων θεατρικών ομάδων, πρωτοποριακές μουσικές και συναυλίες, με νέους αλλά και παλαιότερους καθιερωμένους ήδη δημιουργούς.

Συνολικά το πρόγραμμα του ΟΜΜΘ που παρουσίασε σήμερα ο καλλιτεχνικός του διευθυντής κ. Γιώργος -Εμμανουήλ Λαζαρίδης περιλαμβάνει 44 βασικές παραγωγές, με πλήθος παραστάσεων, παράλληλων δράσεων και εργαστηρίων. Το σημαντικότερο, όπως ο κ.Λαζαρίδης τόνισε στη διάρκεια της παρουσίασης κάνοντας έτσι τον “δικό” του απολογισμό δράσης των 14 χρόνων λειτουργίας του Μεγάρου στη Θεσσαλονίκη, “είναι, ότι ο βασικός στόχος του νέου μουσικού θεσμού για την πόλη – αυτού που “θέλει” τους θεατές να θεωρούν το Μέγαρο παραγωγό μεγάλων μουσικών γεγονότων τα οποία οι ίδιοι αναζητούν και παρακολουθούν και όχι επειδή… τους έγινε διαφημιστική πλύση εγκεφάλου, έχει ήδη επιτευχθεί”.

“Είμαι υπέρ της -όσο είναι δυνατό- μείωσης των τιμών των εισιτηρίων αλλά όχι των… δωρεάν εισιτηρίων. Το… τζάμπα ευτελίζει το καλλιτεχνικό “προϊόν”. Πρέπει ο θεατής να “θέλει πολύ” να δει μια μουσική παράσταση, να είναι αποφασισμένος να πληρώσει γι αυτή κι όχι να την παρακολουθεί γιατί… “ε, τζάμπα είναι”… έλεγε χαρακτηριστικά ο κ.Λαζαρίδης (που είναι ο ίδιος καλλιτέχνης διεθνούς φήμης σολίστα στο πιάνο).

Η αυλαία των εκδηλώσεων της νέας περιόδου στο Μέγαρο, θα ανοίξει μεθαύριο (Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014 ) με την προβολή του μπαλέτου του P. I. Tchaikovsky “O Καρυοθραύστης” από το Royal Opera House του Λονδίνου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).

Από τις 17 Ιανουαρίου 2014 και για 10 μόνο παραστάσεις (17, 18, 19, 24, 25 και 26 Ιανουαρίου) τη σκυτάλη στη σκηνή του Μεγάρου (Αίθουσα Φίλων Μουσικής) παίρνει το… Καμπαρέ (η αθηναϊκή επιτυχία του χειμώνα ). Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται σε συμπαραγωγή με την Live2 και η σκηνοθεσία, χορογραφία και σκηνογραφία είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου με πρωταγωνιστές τους: Δημήτρη Λιγνάδη, Μαρία Ναυπλιώτου, Τάνια Τσανακλίδου, Μιχάλη Μητρούση, Παναγιώτη Μπουγιούρη και… 25 ακόμη ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς.

– Στις 12 Φεβρουαρίου ακολουθεί το… μυθικό μιούζικαλ Cats! – δημιουργία του κορυφαίου συνθέτη Andrew Lloyd Webber – φιλοξενείται στη σκηνή του Μεγάρου σε συμπαραγωγή με την Adam Productions.

Το …τρίτο μιούζικαλ που θα φιλοξενηθεί στη σκηνή του Μεγάρου την ίδια περίοδο (από τις 5 Μαρτίου) είναι αυτό που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα και αφορά στην μουσικο-θεατρική συνύπαρξη δυο σπουδαίων γυναικών της ελληνικής μουσικής. Της Μαρινέλλας και της Σοφίας Βέμπο. Την παράσταση – μουσικό αλλά και ιστορικό παλίμψηστο σκηνοθέτησε ο Πέτρος Ζούλιας (ο οποίος συνέθεσε και τα κείμενα) ενώ εκτός από τη Μαρινέλλα επί σκηνής εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Αντώνης Λουδάρος, Χρήστος Στέργιογλου και 50 ακόμη ηθοποιοί και μουσικοί. Οι χορογραφίες είναι του Φωκά Ευαγγελινού και την έρευνα και επιλογή των τραγουδιών ανέλαβε ο Λάμπρος Λιάβας.

Παρά τα… τρία (η διοίκηση μάλιστα βρίσκεται εν αναμονή της φιλοξενίας ενός ακόμη) μιούζικαλ που τείνουν να χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα ως… των μιούζικαλ, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έχει για το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2013 και σειρά προβολών-αναμεταδόσεων μεγάλων μουσικών και χορευτικών παραγωγών (Καρυοθραύστης, Ζιζέλ, Ωραία Κοιμωμένη κ.α.) από μεγάλες μουσικές αίθουσες του εξωτερικού, περιλαμβάνει μία όπερα δωματίου – τον “Albert Herring” (1947) του Britten, γραμμένη για 13 τραγουδιστές και 12 όργανα. Η όπερα θα παρουσιαστεί στις 7, 8, 10 και 12 Μαρτίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) σε μια παραγωγή του ΟΜΜΘ με κορυφαίους νέους Έλληνες τραγουδιστές που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και που επιλέχθηκαν έπειτα από σειρά σχετικών ακροάσεων. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το μουσικό σχήμα Orpheus Soloists που ήταν το τιμώμενο σχήμα του Μεγάρου τη χρονιά που πέρασε.

“Ελάτε μαζί μας να ακούσετε σπουδαία μουσική να ερμηνεύεται με πολύ πάθος σ’ ένα θαυμάσιο χώρο στην καρδιά μας σπουδαίας πόλης” είναι το σύνθημα για τη συναυλία που θα δώσει στο Μέγαρο στις 18 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων της ενωμένης Ευρώπης – μια που η Θεσσαλονίκη είναι για το 2014 η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα Νεολαίας.

Νέος θεσμός για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι και η φιλοξενία νέων θεατρικών σχημάτων στο χώρο του φουαγιέ του δεύτερου κτιρίου. Στο πλαίσιο του νέου θεσμού στις 4, 5, 6, 10, 11 και 12 Απριλίου θα επαναληφθεί το θεατρικό έργο “Mea Culpa” (θεατρικό κείμενο του Κωνσταντίνου Ρόδη) αλλά και το θεατρικό έργο του Δ. Κεχαΐδη “Δάφνες και Πικροδάφνες” από τη θεατρική ομάδα (του Φυσικού τμήματος του ΑΠΘ) με τίτλο «μετά τα φυσικά» (16 και 17 Μαΐου).

Ιδιαίτερη και σε …πανελλήνια πρώτη συνύπαρξη Συμφωνικής και Βυζαντινής μουσικής είναι η πασχαλινή συναυλία (Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου) που παρουσιάζει δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του Θείου στον ίδιο χώρο και χρόνο. Στο πρώτο μέρος, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Χορωδία Αποφοίτων του Κολεγίου «Ανατόλια», υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη, παρουσιάζουν το Ρέκβιεμ του Anton Bruckner σε μία σπάνια εκτέλεση ενώ στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Κώστας και ο Δημήτρης Πρατσινάκης, συμπράττοντας με μία εξαιρετική λαϊκή ορχήστρα και βυζαντινή χορωδία, θα αναδείξουν τη μαγεία της βυζαντινής λατρευτικής μουσικής μέσα από τις επιρροές της στο ελληνικό τραγούδι. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί επίσης το Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών στις 9, 11, 12 και 13 Απριλίου (με την υποστήριξη φέτος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014), ενώ η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου) προετοιμάζεται ήδη σε συνεργασία με την Κρατική και τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον «Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Νέων – Θεσσαλονίκη 2014» προκειμένου να οργανώσει και να φιλοξενήσει με νεανικό προσανατολισμό και πολυχρωμία και ελεύθερη… ”έξοδο” (οι εκδηλώσεις θα είναι υπαίθριες) για το κοινό.

Δείτε επίσης