Οι γονείς να μην προτρέπουν τα παιδιά να φιλούν συγγενείς, λέει Βρετανή ειδικός

fili paidiaΜια Βρετανή ειδικός στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η Λούσυ Έμερσον, έχει επικριθεί από γονείς και άλλους ειδικούς ύστερα από την προειδοποίησή της ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ενθαρρύνονται ή να αναγκάζονται να φιλούν τους συγγενείς τους όπως π.χ. είναι οι θείοι.

Κατά την ειδικό, η αποφυγή αυτών των φιλιών μπορεί να γλιτώσει τα παιδιά από ενδεχόμενη μελλοντική σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η Έμερσον δήλωσε ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν “από την ηλικία μηδέν” για τη σημασία της συναίνεσης και ότι «το σώμα είναι δικό τους». Συμβουλεύει λοιπόν τους γονείς να σταματήσουν να λένε στα παιδιά να φιλήσουν τη γιαγιά ή τον παππού ή μια ηλικιωμένη θεία ή θείο γιατί αυτό καθιστά ασαφή τα όρια του τι είναι αποδεκτό και του τι δεν είναι αποδεκτό, όταν πρόκειται για φυσική επαφή.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Ωστόσο, αυτή η προειδοποίησή της Έμερσον που έγινε μέσα από ένα site για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των γονέων προκάλεσαν πολλά επικριτικά σχόλια και διαμαρτυρίες.

Ο Νόρμαν Γουέλς, ειδικός στην εκπαίδευση γονέων ανέφερε: «Tα παιδιά και οι νέοι είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του συνειδητού – και ίσως μερικές φορές διστακτικού – φιλιού προς έναν θείο ή θεία στο μάγουλο από την αποδοχή ανεπιθύμητων σεξουαλικών προκλήσεων».

Ένας άλλος ειδικός της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανέφερε: «Η έρευνα δείχνει ότι μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους 20 άνδρες στη Βρετανία έχει εμπειρία από κάποιον που προσπάθησε να κάνει σεξ μαζί της/του χωρίς συναίνεση. Το 90% των σοβαρών σεξουαλικών αδικημάτων διαπράττονται από κάποιον γνωστό στο θύμα. Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι το 30% των νέων δηλώνουν ότι δεν έμαθαν τίποτα για τη συναίνεση στο σχολείο. Μαθαίνοντας για τη συναίνεση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ποιότητας του σεξ και των σωματικών ορίων. Τόσο οι γονείς όσο και τα σχολεία έχουν σημαντικό ρόλο να παίξει σ’ αυτό το θέμα».

Δείτε επίσης