Πονοκέφαλος από τροφική δυσανεξία στην τυραμίνη

tyraminhΓράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η τυραμίνη είναι μια ουσία που ευρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες σε πολλά τρόφιμα. Στον άνθρωπο, μεταβολίζεται από το ένζυμο οξειδάση της μονοαμίνης.

Η διάσπαση των πρωτεϊνών καθώς το τρόφιμο συντηρείται είναι η κύρια οδός αύξησης της τυραμίνης στα τρόφιμα. Υψηλές συγκεντρώσεις τυραμίνης έχουν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υφίστανται μακρά «ωρίμανση».

Τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες είναι τα αλλαντικά τα συντηρημένα ψάρια, το κόκκινο κρασί, το τυρί υψηλής ωρίμανσης, οι σάλτσες σόγιας, το τουρσί.

Πονοκέφαλος και υπέρταση από ΜΑΟ και μεταβολικές δυσλειτουργίες

Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα τα οποία αναστέλλουν την δραστηριότητα του ενζύμου (π.χ. αντικαταθλιπτικά φάρμακα αναστολείς μονοαμινικής οξειδάσης MAO) και παράλληλα λαμβάνουν τρόφιμα με τυραμινη μπορεί να προσβληθούν, λόγω κακού μεταβολισμού της τυραμίνης, από υπερτασικές κρίσεις και κρίσεις κεφαλαλγίας, συνεπώς μπορεί να χρειαστούν δραστικό περιορισμό μίας ευρείας γκάμας τροφών που περιέχουν ακόμη και μικρές ποσότητες τυραμίνης (π.χ. αβοκάντο).  Επίσης, άτομα με ιδιοσυγκρασιακή δυσλειτουργία κατά το μεταβολισμό της τυραμίνης παρουσιάζουν κρίσεις κεφαλαλγίας.

Η αποφυγή των τροφών που περιέχουν τυραμίνη – συμπεριλαμβανομένων των πεπαλαιωμένων τυριών αλκοολούχων ποτών και μεταποιημένων κρεάτων – είναι στις περιπτώσεις αυτές απαραίτητη.

Anastasia MoschovakiΔρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης