Το πράσινο τσάι επηρεάζει φάρμακα για την υπέρταση και την αλλεργία

prasino tsaiΤο πράσινο τσάι θεωρείται από τα κορυφαία ποτά που ενισχύουν την υγεία. Μια μελέτη που κράτησε 11 χρόνια και αφορούσε πάνω από 40.000 ενήλικες στην Ιαπωνία -όπου το πράσινο τσάι κυριαρχεί- έδειξε ότι πέντε φλιτζάνια την ημέρα τσάι μπορούν να μειώσουν τη θνησιμότητα έως 23% εμποδίζοντας καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Όμως το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δραστικότητα ορισμένων φαρμάκων κατά της υπέρτασης και της αλλεργίας, λένε Ιάπωνες ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Φουκουσίμα σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Pharmacology & Therapeutics.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 10 υγιείς εθελοντές και διήρκησε τέσσερις εβδομάδες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το φάρμακο ναδολόλη (nadolol) είναι λιγότερο αποτελεσματικό όταν πίνει ένας ασθενής πράσινο τσάι γιατί εμποδίζεται να φτάσει στο αίμα. Έτσι, οι Ιάπωνες ερευνητές συνιστούν να αποφεύγεται το πράσινο τσάι από αυτούς του λαμβάνουν ναδολόλη.

Η ναδολόλη είναι ένα σημαντικό φάρμακο που περιλαμβάνεται στους “beta blockers”. Αυτού το είδους τα φάρμακα συνταγογραφούνται για άτομα με υπέρταση. Επίσης, χρησιμοποιείται για θεραπεία ημικρανιών, πόνους στο στήθος, καρδιακή αρρυθμία και τρόμο που προκαλείται από τη νόσο του Πάρκινσον.

Πιστεύουν επίσης οι Ιάπωνες ερευνητές ότι το ίδιο ισχύει για ένα παρόμοιο φάρμακο, τη σελιπρολόλη (celiprolol), αλλά και για τη φεξοφεναδίνη (fexofenadine) που δρα κατά της αλλεργικής ρινίτιδας.

Η ναδολόλη

Οι 10 εθελοντές έπρεπε να πίνουν καθημερινά δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι επί δύο εβδομάδες και στη συνέχεια να το αποφεύγουν για άλλες δύο εβδομάδες.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μείωνε κατά τα τρία τέταρτα την ποσότητα της ναδολόλης που έφτανε στο αίμα των εθελοντών σε σχέση με την περίπτωση που έπιναν νερό και συνεπώς η δραστικότητά του μειωνόταν σημαντικά. Εκτιμήθηκε ότι οι χημικές ουσίες του πράσινου τσαγιού εμποδίζουν την απορρόφηση της ναδολόλης από το έντερο. Γι’ αυτό και σημειώνουν οι επιστήμονες ότι «οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αγωγή με ναδολόλη πρέπει να αποφεύγουν το πράσινο τσάι».

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε διαπιστώσει στο παρελθόν ότι πράσινο τσάι ανέστειλε την δράση του φαρμάκου σε αρουραίους, αλλά τα αποτελέσματα στους ανθρώπους παρέμειναν ανοιχτά.

Φεξοφεναδίνη και σελιπρολόλη

Η μελέτη συμπεριέλαβε μόνο τη ναδολόλη, αλλά προσθέτουν οι ερευνητές ότι η αλληλεπίδραση του πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι «πιο έντονη» με το αντιαλλεργικό φάρμακο φεξοφεναδίνη. Η φεξοφεναδίνη εμποδίζει την ενεργοποίηση των Η1-υποδοχέων από την ισταμίνη με αποτέλεσμα την πρόληψη εμφάνισης συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις αλλεργίες.

Συγγενές με την ναδολόλη, εξάλλου, είναι το φάρμακο σελιπρολόλη, οπότε μπορεί κι αυτό να εξασθενεί όταν κάποιος πίνει πράσινο τσάι. Η σελιπρολόλη προστατεύει την καρδιά από την υπερβολική διέγερση όπως μπορεί να συμβεί σε στηθαγχικούς ασθενείς χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της σε ηρεμία. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη θεραπεία της υπέρτασης.

Το πράσινο τσάι δεν είναι το πρώτο τρόφιμο ή ρόφημα που αλληλεπιδρά με φάρμακα. Πολύ περισσότερες αλληλεπιδράσεις προκαλεί το γκρέιπφρουτ, καθώς επίσης το πορτοκάλι και το μήλο.

Το φάρμακο που αλληλεπιδρά περισσότερο με τις τροφές είναι το αντιθρομβωτικό βαρφαρίνη, που επηρεάζεται μεταξύ άλλων από το μπρόκολο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τον χυμό κράνμπερι.

Δείτε επίσης