Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για μελάνωμα

alkoo 4Ιταλοί ερευνητές, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Dermatology, γράφουν ότι το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα και να καταστήσει το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η κατανάλωση τεσσάρων ποτών με αλκοόλ την ημέρα μπορεί να αυξήσει έως και 55% τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Όσοι πίνουν λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα έχουν 10% αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα σε σύγκριση με τους μη πότες ή εκείνους που πίνουν μόνο περιστασιακά. Ένα ποτό ορίζεται ως 12,5 γραμμάρια αλκοόλ.

H ακεταλδεΰδη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρ Εύα Νέγκρι, από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, εξηγούν ότι το αλκοόλη μετατρέπεται σε ακεταλδεΰδη αμέσως μετά την κατάποσή του. Θεωρείται ότι η ακεταλδεΰδη μπορεί να λειτουργήσει ως «photosensitiser» – κάνοντας το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως – στο οποίο παράγονται μόρια που προκαλούν οξείδωση (ρίζες οξυγόνου) κάτι που τελικά προκαλεί διάφορες μορφές καρκίνων του δέρματος, ειδικά σε ανθρώπους που δεν παράγουν αρκετή ποσότητα εκείνων των ενζύμων που την εξουδετερώνουν.

Βέβαια, παραδέχονται ότι ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες να ευθύνονται για την εκδήλωση του καρκίνου του δέρματος, όπως για παράδειγμα, ότι οι πότες μπορεί να εκτίθενται στον ήλιο χωρίς επαρκή αντηλιακή προστασία.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 16 διαφορετικές έρευνες στις οποίες είχαν πάρει μέρος χιλιάδες άτομα, που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα και διαπίστωσαν ότι η συνήθεια αυτή αύξανε κατά μέσο όρο 20% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος. Σ’ αυτές τις μελέτες συμμετείχαν πάνω από 6.200 ασθενείς με μελάνωμα.

Ο κίνδυνος αυξανόταν όσο αυξανόταν και η ποσότητα αιθανόλης. Όσοι έπιναν 50 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μελάνωμα, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπιναν ή έπιναν περιστασιακά.

«Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να τροποποιήσει την ανοσοποιητική αντίδραση του σώματος. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να συντελέσει σε μεγαλύτερη κυτταρική βλάβη και άρα στον σχηματισμό καρκίνου του δέρματος. Στόχος μας ήταν να ποσοτικοποιήσουμε την έκταση του κινδύνου εκδήλωσης μελανώματος με την αυξημένη χρήση αλκοόλ, ελπίζοντας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευθούν περισσότερο», εξηγεί η Νέγκρι.

Δείτε επίσης