Πότε είναι οι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας

gonimes meresΟι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας είναι αυτές κατά τις οποίες μπορεί να κάνει ελεύθερο σεξ και να μείνει έγκυος.

Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς με ακρίβεια πότε είναι οι γόνιμες μέρες γιατί διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με τον κύκλο της.

Για να μείνει μια γυναίκα έγκυος πρέπει ένα σπερματοζωάριο να συναντήσει το ωάριο. Αυτό μπορεί να συμβεί στις μέρες της ωορρηξίας, όταν οι ωοθήκες απελευθερώνουν ωάρια. Το ωάριο περνάει μέσα από τις σάλπιγγες και εφόσον δεν γονιμοποιηθεί τις επόμενες 24 ώρες, συνεχίζει την πορεία του, περνάει στη μήτρα και αποβάλλεται μέσω του κόλπου. Αν όμως το ωάριο συναντήσει μέσα στις σάλπιγγες ένα σπερματοζωάριο, θα ενωθεί μαζί του κι έτσι γίνεται η γονιμοποίηση.

Το ωάριο επιζεί συνήθως 24 ώρες μετά την ωορρηξία ενώ το σπερματοζωάριο μπορεί να ζήσει 3-5 μέρες, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στα εσωτερικά γεννητικά όργανα τη γυναίκας. Έτσι, κατά μία άποψη, οι γόνιμες μέρες είναι το πολύ πέντε: τέσσερις μέρες πριν την ωορρηξία και μία μέρα μετά. Αυτό σημαίνει ότι αν μια γυναίκα κάνει ελεύθερο σεξ σήμερα και έχει ωορρηξία μέσα στις επόμενες πέντε μέρες ρισκάρει να μείνει έγκυος. Το ωάριο όμως έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει περισσότερες μέρες, π.χ. 48 ώρες ή και παραπάνω, έτσι ορισμένοι γιατροί υπολογίζουν ότι οι γόνιμες μέρες είναι έξι ή ακόμα και επτά.

Πέρα από το πόσο μπορεί να επιβιώσουν τα σπερματοζωάρια και το ωάριο, το κρίσιμο θέμα είναι πότε έχει μια γυναίκα ωορρηξία. Κι εδώ αρχίζουν οι υπολογισμοί. Για να βρείτε την ημερομηνία της ωορρηξίας πρέπει να γνωρίζετε τη διάρκεια του κύκλου σας και την ημερομηνία της περιόδου σας.

periodosΟ κύκλος της εμμήνου ρύσεως είναι ο αριθμός των ημερών που μεσολαβούν από την πρώτη ημέρα της περιόδου (η πρώτη μέρα που εμφανίζεται το αίμα) μέχρι την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου. Αν είχατε περίοδο την πρώτη ημέρα του μήνα και περιμένετε την επόμενη περίοδο στις 28 του μήνα, τότε έχετε κύκλο 28 ημερών.

Οι γόνιμες μέρες

Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει 14 μέρες πριν από την αναμενόμενη ημέρα της επόμενης περιόδου (και όχι 14 μέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου όπως συχνά πιστεύεται).

Αν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία θα συμβεί κοντά στην 14η ημέρα. Βάσει της ημερομηνίας αυτής θα προσδιοριστούν πότε είναι γόνιμες μέρες.

Όμως, πολλές νέες γυναίκες δεν έχουν σταθερό κύκλο (έχουν διαφορετικό αριθμό ημερών κάθε φορά) ενώ οι γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο μπορεί να μην έχουν ωορρηξία την ίδια μέρα κάθε μήνα. Όμως, όσο κι αν διαρκεί ο κύκλος, ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών γίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο: αφαιρείτε 14 μέρες από την ημερομηνία που περιμένετε την επόμενη περίοδο.

Πιθανή ημέρα ωορρηξίας = Διάρκεια του κύκλου – 14 μέρες

Αν για παράδειγμα έχετε κύκλο 34 ημερών, η ωορρηξία έρχεται 14 μέρες πριν αρχίσει η επόμενη περίοδος ή 20 μέρες μετά την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου. Αν έχετε κύκλο 22 ημερών, η ωορρηξία έρχεται 14 μέρες πριν την επόμενη περίοδο ή 8 μέρες μετά την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου.

Ο παραπάνω υπολογισμός δεν είναι ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης διότι η μέρα της ωορρηξίας μπορεί να αλλάξει από διάφορους παράγοντες π.χ. έντονο ψυχολογικό στρες, ορμονικές διαταραχές κ.τ.λ. Έτσι την πραγματικότητα η ωορρηξία συμβαίνει 14-16 ημέρες πριν αρχίσει η επόμενη περίοδος.

Ενδεικτικά οι γόνιμες ημέρες, ανάλογα με τον κύκλο, μπορεί να είναι οι εξής:

ΚΥΚΛΟΣ

(ημέρες)

Ημέρα κύκλου που πιθανολογείται ωορρηξία

Οι 4 πιο  γόνιμες ημέρες του κύκλου

24

10

8-11

25

11

9-12

26

12

10-13

27

13

11-14

28

14

12-15

29

15

13-16

30

16

14-17

31

17

15-18

32

18

16-19

Μερικές γυναίκες καταλαβαίνουν πότε έχουν ωορρηξία. Τα κολπικά υγρά είναι περισσότερα και μπορεί να αισθάνονται λίγο πόνο κοντά στις ωοθήκες. Το κυριότερο σύμπτωμα που παρουσιάζεται στις γόνιμες μέρες είναι η μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν έχετε ωορρηξία, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη συνήθη θερμοκρασία του σώματος κάθε γυναίκας.

Τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να καθορίσει την ημέρα της ωορρηξίας της, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Προκειμένου να μπορεί μία γυναίκα να γνωρίζει πότε θα γίνει η ωορρηξία της, έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ειδικά τεστ από το φαρμακείο (που λειτουργούν περίπου όπως τα τεστ ελέγχου της εγκυμοσύνης), τα οποία πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 8 ώρες.

Τα τεστ αυτά στην ουσία μετρούν την Ωχρινοτρόπο Ορμόνη (LH), της οποίας τα επίπεδα αυξάνονται πριν την ωορρηξία. Στην πλειονότητα των γυναικών, η αρχή της γόνιμης φάσης εκδηλώνεται με μια αύξηση της έκκρισης της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), που παρατηρείται 24 ως 48 ώρες πριν την ωορρηξία.

Τέλος, πρέπει να ξέρετε ότι αν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα θα έχει απαραίτητα και εγκυμοσύνη, καθώς περίπου στο 30% των περιπτώσεων οι προσπάθειες καταλήγουν ατελείς. Για να μείνει μια γυναίκα έγκυος πρέπει να έχει ωορρηξία και η μήτρα να έχει αναπτύξει το κατάλληλο “έδαφος” για να θρέψει το γονιμοποιημένο ωάριο. Τα αντισυλληπτικά χάπια από τη μια μεριά αναστέλλουν την ωορρηξία κι απ’ την άλλη δεν επιτρέπουν στην μήτρα να αναπτυχθεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.

Δείτε επίσης