Η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του κρυολογήματος

kryologhma prolhpsh antimetopishΣύμφωνα με μια καναδική μελέτη, που ανέλυσε την ιατρική βιβλιογραφία, από όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος δύο είναι τελικά τα καλύτερα: α) το συχνό πλύσιμο των χεριών και β) τα συμπληρώματα ψευδαργύρου. Υπάρχουν επίσης θετικές ενδείξεις για τα προβιοτικά.

Για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, η συνιστώμενη θεραπεία περιλαμβάνει την ακεταμινοφαίνη ή παρακεταμόλη (αντιπυρετικό-αναλγητικό), την ιβουπροφαίνη (αντιφλεγμονώδες) και πιθανώς κάποιο αντισταμινικό ή αποσυμφορητικό της ρινικής κοιλότητας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ ‘Αλαν του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου (CMAJ), γράφουν ότι το κοινό κρυολόγημα πλήττει τους ενήλικες 2-3 φορές το χρόνο, ενώ τα μικρά παιδιά κάτω των δύο ετών περίπου 6 φορές το χρόνο.

Τις περισσότερες φορές το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς, ενώ μόνο στο 5% των περιπτώσεων (μία φορά στις 20) η αιτία είναι κάποιο βακτήριο. Ακριβώς επειδή οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι σπάνιες, τα αντιβιοτικά συνήθως δεν είναι αποτελεσματικά.

Τα συμπτώματα (πονόλαιμος, καταρροή, βήχας, αδιαθεσία) διαρκούν 7-10 μέρες και μερικές φορές μέχρι και τρεις εβδομάδες.

Ψευδάργυρος και προβιοτικά

Η ανάλυση των μέχρι σήμερα ερευνών δείχνει ότι για την πρόληψη τα καλύτερα μέσα άμυνας είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών και η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου.

Ο ψευδάργυρος φαίνεται να προστατεύει κυρίως τα παιδιά (όσα έπαιρναν 10-15 mg καθημερινά, είχαν λιγότερα κρυολογήματα), αλλά πιθανώς και τους ενήλικες. Θετικές ενδείξεις υπάρχουν και για τα προβιοτικά.

Όσον αφορά τη θεραπεία ενός υπάρχοντος κρυολογήματος, η ιβουπροφαίνη φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική για την καταπολέμηση του πυρετού στα παιδιά, ενώ χρήσιμη είναι και η παρακεταμόλη.

Τα αντισταμινικά, σε συνδυασμό με αποσυμφορητικά, έχουν σχετικά καλή αποτελεσματικότητα στα μεγαλύτερα παιδιά (αλλά όχι σε αυτά κάτω των 5 ετών), καθώς και στους ενήλικες.

Τα αντιβηχικά βοηθάνε ελάχιστα τους μεγάλους και σχεδόν καθόλου τα παιδιά. Το μέλι ανακουφίζει ελαφρά το βήχα των παιδιών άνω του ενός έτους. Η βιταμίνη C και τα αντιβιοτικά δεν δείχνουν κάποια αισθητή ωφέλεια (ενώ η κατάχρηση των τελευταίων μπορεί να έχει και παρενέργειες). Ασαφής παραμένει στην ιατρική βιβλιογραφία η χρησιμότητα για το κοινό κρυολόγημα που έχουν βότανα όπως το τζίινσενγκ, οι γαργάρες και η ομοιοπαθητική.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, αν και τελευταία έχουν προστεθεί νέα ευρήματα, υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες όσον αφορά τόσο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, ενώ όχι σπάνια οι μελέτες καταλήγουν σε αντιφατικά συμπεράσματα.

Οι ειδικοί αναφέρουν την υποψία τους ότι σε μερικές περιπτώσεις,  όπου αναφέρεται μικρή θετική επίδραση (π.χ. στην περίπτωση της βιταμίνης C), αυτό οφείλεται μάλλον σε προκατάληψη των ατόμων που συμμετέχουν στη μελέτη, παρά σε πραγματικό αποτέλεσμα.

Δείτε επίσης