Η άσκηση κάνει καλό ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία

askhsh hlikia gymΗ γυμναστική φαίνεται πως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία ακόμα και όταν αρχίζει αργά στη ζωή.

Μια μελέτη διαπίστωσε πως όσοι εκ των 12.000 εθελοντών ηλικίας 65-83 ετών ασκούνταν συστηματικά για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, 5 μέρες την εβδομάδα, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να διαφυλάξουν την υγεία τους τα επόμενα 11 χρόνια. Και αυτό ήταν ανεξάρτητο από το κάπνισμα και το σωματικό βάρος.

Άσκηση μετά τα 50 για καλά γηρατειά

Επιστήμονες από την Ερευνητική Ομάδα Φυσικής Δραστηριότητας του University College του Λονδίνου (UCL) και ερευνητικά ιδρύματα του Καναδά εξέτασαν στοιχεία από την μελέτη ELSA, στο πλαίσιο της οποίας παρακολουθείται σε βάθος χρόνου η πορεία της υγείας χιλιάδων ατόμων από τη Βρετανία και καταγράφεται ο τρόπος ζωής τους.

Η ανάλυση όλων των στοιχείων έδειξε πως όσοι εθελοντές ήταν και παρέμειναν δραστήριοι είχαν εκδηλώσει τα λιγότερα προβλήματα υγείας. Εντούτοις, όσοι εθελοντές άρχισαν να γυμνάζονται συστηματικά στη μέση ηλικία, παρότι πριν δεν ασκούνταν καθόλου, είχαν σχεδόν εξίσου λίγα προβλήματα υγείας.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν εκείνα μελέτης του 2009, η οποία είχε διεξαχθεί σε 2.000 μεσήλικους άνδρες και είχε δείξει πως όσοι είχαν αρχίσει να γυμνάζονται συστηματικά μετά τα 50 τους είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στην επόμενη 35ετία σε σύγκριση με όσους εξακολούθησαν να περνούν τη ζωή τους χωρίς γυμναστική.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η άσκηση μετά τα 50 δεν παρατείνει απλώς τη ζωή, αλλά σχεδόν εξασφαλίζει ότι τα γηρατειά θα είναι υγιή και αυτό είναι το σημαντικότερο απ’ όλα.

Δείτε επίσης