Γονίδιο συνδέει τη φαιά ουσία με την ευφυΐα

egefalos gonidio 4Ένα γονίδιο που κάνει τους ανθρώπους πιο έξυπνους ανακάλυψαν ειδικοί από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής την Συλβαν Ντεσριβιέρ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που διέθεταν ένα ιδιαίτερα λειτουργικό γονίδιο NPTN είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης. Πιστεύεται το γονίδιο NPTN επηρεάζει έμμεσα το πώς επικοινωνούν τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Η ανακάλυψη ενδεχομένως να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του πως και γιατί ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα νοημοσύνης.

Οι ειδικοί αναφέρουν στο περιοδικό Molecular Psychiatry ότι ανέλυσαν το DNA και πραγματοποίησαν εγκεφαλικές απεικονίσεις σε περισσότερα από 1.583 υγιή παιδιά, 14 ετών, τα οποία υπέβαλλαν και σε μια σειρά από τεστ για τη λεκτική και μη λεκτική νοημοσύνη τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκεφαλικό φλοιό, το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου γνωστό και ως φαιά ουσία που παίζει ρόλο στην μνήμη, την προσοχή, την σκέψη, τη γλώσσα, την συνείδηση και την ευφυΐα..

Στην συνέχεια ανέλυσαν περισσότερες από 54.000 γενετικές μεταλλάξεις που πιθανόν να εμπλέκονται στην εγκεφαλική ανάπτυξη και διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο, οι έφηβοι με μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη είχαν λεπτότερο φλοιό στο αριστερό μισό του εγκεφάλου τους. Συγχρόνως είχαν και τις λιγότερο καλές επιδόσεις στα τεστ διανοητικής ικανότητας.

Φαιά ουσία και ευφυΐα

«Η γενετική μετάλλαξη που εντοπίσαμε σχετίζεται με τη συναπτική πλαστικότητα, δηλαδή τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων. Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σε νευρωνικό επίπεδο σε συγκεκριμένες μορφές διανοητικής εξασθένησης, όπου η ικανότητα των νευρώνων να επικοινωνούν μεταξύ τους αποτελεσματικά διακυβεύεται με κάποιον τρόπο», εξηγεί η Ντεσριβιέρ.

Η μελέτη σε καμιά περίπτωση δεν συντέλεσε στην ανακάλυψη του «γονιδίου της ευφυΐας». Η νοημοσύνη επηρεάζεται από πολλούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το γονίδιο που ανακάλυψαν οι επιστήμονες εξηγεί μόνο μια μικρή αναλογία των διαφορών στην διανοητική ικανότητα.

Η νέα μελέτη ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τους βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από ορισμένες ψυχιατρικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός, καθώς οι πάσχοντες από αυτά τα νοσήματα συνήθως εμφανίζουν και μειωμένη νοημοσύνη.

Η γενετική μετάλλαξη που εντόπισε η επιστημονική ομάδα επηρεάζει το γονίδιο NPTN, το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που δρα επί των νευρωνικών συνάψεων και επομένως επηρεάζει τον τρόπο που επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα μεταξύ τους.

Προς επιβεβαίωση, οι επιστήμονες μελέτησαν το γονίδιο NPTN πιο στενά σε ζωικά και ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα και παρατήρησαν ότι είχε διαφορετική δραστηριότητα στο αριστερό και δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Αυτό δείχνει ότι το αριστερό ημισφαίριο μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στις επιπτώσεις των μεταλλάξεων του NPTN, και ότι ορισμένες διαφορές στην διανοητική ικανότητα οφείλονται στην μειωμένη λειτουργία του NPTN σε συγκεκριμένες περιοχές του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου.

Δείτε επίσης