O τρόπος ζωής ευθύνεται για το 25% των αποβολών

apovolesΤο 25% των αποβολών θα μπορούσε να προληφθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής των γυναικών, λένε Δανοί επιστήμονες σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Να σημειωθεί ότι η αποβολή κατά τη γέννα είναι η πιο συχνή ανεπιθύμητη έκβαση μια εγκυμοσύνης και επηρεάζει τουλάχιστον μία στις επτά κυήσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής την Ανν-Μαρι Νυμπο Άντερσεν λένε ότι δίνοντας οι γυναίκες μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο ζωής τους μπορούν να αποφευχθούν κίνδυνοι μιας αποβολής.

Οι κίνδυνοι

Μεταξύ των κινδύνων είναι το χαμηλό ή το υπερβολικό βάρος πριν από την εγκυμοσύνη, η κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, η εργασία τις νύχτες, το να σηκώνει μια έγκυος γυναίκα βαρύ φορτίο, π.χ. πάνω από 20 κιλά. Ένας άλλος κίνδυνος είναι όταν η γυναίκα έχει περάσει την ηλικία των 30 ετών. Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι παράγοντες αυτοί αποτελούν πράγματι την αιτία των αποβολών.

Οι Δανοί ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους ύστερα από ιατρική παρακολούθηση 91.427 εγκύων γυναικών, από το Εθνικό Αρχείο Γεννήσεων της Δανίας,την περίοδο 1996-2002. Από αυτές τις γυναίκες οι 3.177 κατέληξαν σε αποβολή πριν από τις 22 εβδομάδες. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε διάφορα στοιχεία που αφορούσαν τις γυναίκες για να να καταλήξουν στο τι μπορεί να φταίει για μια αποβολή.

Πρόληψη

«Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι ένα σοβαρό ποσοστό των αποβολών είναι θέμα πρόληψης. Διαφορετικοί παράγοντες του τρόπου ζωής προκαλούν την διακοπή της κύησης, σε μεγαλύτερη μάλιστα έκταση από τους βιολογικούς. Καθένας λοιπόν, άνδρας ή γυναίκα, καθώς οι αρχές υγείας θα πρέπει έχουν κατά νου ότι η αναβολή της εγκυμοσύνης για μετά τα 30 ενέχει σοβαρό κίνδυνο αποβολής», τονίζει η Άντερσεν.

Πάντως ο Τομ Μπουρν, καθηγητής γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Queen Charlotte του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτή είναι μια μεγάλη μελέτη, αλλά δεν μάς λέει πραγματικά κάτι καινούργιο. Υπάρχουν, επίσης, θέματα προκατάληψης ενώ αποκαλύπτεται απλώς μια συσχέτιση και όχι η αιτία. Η μελέτη έχει αρκετούς στατιστικούς περιορισμούς και ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως η τελευταία λέξη για το θέμα».

Δείτε επίσης