Τι είναι οι αρρυθμίες της καρδιάς

Οι αρρυθμίες είναι διαταραχές του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς, ο οποίος ονομάζεται φλεβοκομβικός ρυθμός, όταν η καρδιά χτυπά μεταξύ 60 και 100 φορές το λεπτό. Ο παλμός είναι σταθερός κατά τη διάρκεια του φλεβοκομβικού ρυθμού. Με άλλα λόγια, το διάστημα μεταξύ του κάθε παλμού είναι σχεδόν ίδιο. Κάθε σταθερός φλεβοκομβικός χτύπος ξεκινά στον φλεβοκολπικό κόμβο που βρίσκεται στον δεξιό κόλπο της καρδιάς. Όταν ο ρυθμός αποκλίνει από τα φυσιολογικά του επίπεδα, προκαλείται αρρυθμία.

Υπάρχουν τρεις κύριες μορφές αρρυθμίας – οι κολπικές αρρυθμίες όπως είναι η κολπική μαρμαρυγή, οι κοιλιακές αρρυθμίες όπως είναι η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κοιλιακή μαρμαρυγή, και οι κολποκοιλιακοί αποκλεισμοί. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία, η οποία αναγκάζει την καρδιά να μη λειτουργεί ρυθμικά, με αποτέλεσμα οι παλμοί να κυμαίνονται μεταξύ 100- 150 το λεπτό. Μια συγγενική με την κολπική μαρμαρυγή αρρυθμία είναι ο κολπικός πτερυγισμός, ο οποίος όμως είναι επίσης γρήγορη αλλά ρυθμική ταχυκαρδία. Κοινό γνώρισμα και των δύο αρρυθμιών είναι η ταχυκαρδία, γι΄ αυτό λέγονται ταχυαρρυθμίες.

Μπορεί να είναι φυσιολογικός ο ρυθμός της καρδιάς μου, αν ο παλμός μου είναι πολύ αργός ή πολύ γρήγορος;

Ναι, εφόσον όλα τα κριτήρια πληρούν τον ορισμό του φλεβοκομβικού ρυθμού. Αν ο παλμός σας πέσει κάτω από 60 χτύπους το λεπτό κατά τη διάρκεια του φλεβοκομβικού ρυθμού, αυτό αναφέρεται ως φλεβοκομβική βραδυκαρδία. Αντιθέτως, αν συνεχίζουν να υφίστανται φλεβοκομβικές συνθήκες αλλά ο παλμός σας ξεπεράσει τους 100 χτύπους το λεπτό, αυτό ονομάζεται φλεβοκομβική ταχυκαρδία. Και οι δύο αυτοί ρυθμοί είναι φυσιολογικοί.

Διαγνώστηκε ότι πάσχω από φλεβοκομβική αρρυθμία. Τι σημαίνει αυτό;

Πρόκειται για φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να ορίσει μικρές αποκλίσεις του παλμού, όταν η καρδιά βρίσκεται σε φλεβοκομβικό ρυθμό. Παρουσιάζεται κυρίως σε παιδιά και νέους ενήλικες και συχνά επιδεινώνεται από τον αναπνευστικό κύκλο. Η απόκλιση αυτή του παλμού δεν συσχετίζεται με κάποια συγκεκριμένη καρδιακή πάθηση, ούτε οδηγεί σε καρδιακά προβλήματα. Στην ουσία, δεν θεωρείται καν αρρυθμία.

Το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου διαφέρει από τη φλεβοκομβική αρρυθμία;

Ναι. Το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου αποτελεί πάθηση που μπορεί να παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα. Ουσιαστικά, ο φλεβοκολπικός κόμβος λειτουργεί αναξιόπιστα. Κατά κανόνα, ο παλμός εναλλάσσεται μεταξύ υπερβολικά αργών και υπερβολικά γρήγορων ρυθμών. Μπορεί να υπάρξουν φλεβοκομβικές παύσεις, όπου ο φλεβοκολπικός κόμβος δεν μπορεί για μερικά δευτερόλεπτα να εκκενωθεί (ή δεν μπορεί να «πυροδοτήσει» τους κόλπους). Τις παύσεις αυτές μπορεί να ακολουθήσουν γρήγοροι ρυθμοί που μπορεί να φτάσουν τους 200 χτύπους το λεπτό για αρκετά δευτερόλεπτα.

Έγινε διάγνωση ότι η μητέρα μου πάσχει από κολπική αρρυθμία. Τι σημαίνει αυτό;

Η κολπική αρρυθμία είναι οποιοσδήποτε μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός που ξεκινά από τον κόλπο. Η πιο συνήθης κολπική αρρυθμία εμφανίζεται όταν ο παλμός πυροδοτείται από πρώιμες κολπικές συστολές. Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο σε άτομα που δεν πάσχουν από κάποια υποκείμενη καρδιακή νόσο όσο και σε άτομα με καρδιακή πάθηση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα κύτταρα του φλεβοκολπικού κόμβου ξεκινούν τις συστολές στους κόλπους και μετά, για σύντομο χρονικό διάστημα, δεν ανταποκρίνονται, ακόμα και αν υπάρξει και άλλη ηλεκτρική ώση. Για να πυροδοτήσει μία πρώιμη κολπική συστολή ένα καρδιακό κύτταρο στον κόλπο, εκτός φλεβοκολπικού κόμβου, ξεκινά μια πρώιμη συστολή. Οι πρώιμες κολπικές συστολές μπορεί να επιδεινωθούν από την πρόσληψη καφεΐνης.

Έχω κάποιο καρδιακό πρόβλημα αν αισθάνομαι «φτερούγισμα» στην καρδιά;

Πιθανώς. Ένας περιστασιακός παλμός ή πτερυγισμός της καρδιάς μπορεί απλά να υποδεικνύει καλοήθη πρώιμη κολπική συστολή. Οι μεγαλύτερης διάρκειας πτερυγισμοί μπορεί να αντανακλούν κολπικό πτερυγισμό, δηλαδή κολπική αρρυθμία κατά την οποία οι κόλποι χτυπούν με γρήγορο, σταθερό τρόπο 250 με 350 φορές το λεπτό. Συνήθως, υπάρχει φυσιολογική αποφρακτική δράση στον κολποκοιλιακό κόμβο έτσι ώστε μόνο ένας στους δύο κολπικούς χτύπους να μεταδίδεται στις κοιλίες. Ο κοιλιακός πτερυγισμός εμφανίζεται σε διάφορες καρδιοπάθειες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μια κατά τ’ άλλα υγιή καρδιά.

Τα να μάθετε περισσότερα πατήστε το λινκ: αρρυθμίες της καρδιάς και αντιμετώπιση.

Δείτε επίσης