H καθυστερημένη πατρότητα είναι κακή για την υγεία των παιδιών

steve martin

Ο ηθοποιός Στηβ Μάρτιν έγινε πατέρας στα 67 του χρόνια.

Οι άντρες πρέπει να κάνουν παιδιά όσο γίνεται νωρίτερα και όχι να περιμένουν να φτάσουν 50 χρονών γιατί αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στην υγεία των παιδιών τους. Η πατρότητα σε προχωρημένη ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί το παιδί με προβλήματα υγείας όπως είναι ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια, επειδή με το πέρασμα του χρόνου φθίνει η ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Αυτό αναφέρουν Βρετανοί και Ισλανδοί ειδικοί σε άρθρο τους στο περιοδικό New Scientist λέγοντας πως όσο περισσότερο καθυστερεί ένας άντρας να γίνει πατέρας, τόσο πιθανότερο είναι να έχουν τα σπερματοζωάρια του μεταλλάξεις οι οποίες θα περάσουν παιδί του. Αυτός είναι και ο λόγος που η μεγάλη ηλικία του πατέρα έχει συσχετισθεί σε διάφορες μελέτες με τη νόσο Αλτσχάιμερ, την διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο στους απογόνους του.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένας 40άρης πατέρας έχει διπλάσιες πιθανότητες να μεταδώσει στους απογόνους του νοσογόνες γενετικές μεταλλαγές, σε σύγκριση με έναν 20άρη πατέρα.

Οι μεταλλάξεις στο DNA του παιδιού προέρχονται από τον πατέρα

Η συσχέτιση της μεγάλης ηλικίας του πατέρα με τα προβλήματα υγείας στα παιδιά του ήταν κάτι που επί δεκαετίες υποπτεύονταν οι ειδικοί, αλλά απεδείχθη σε μία πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature.

Στη μελέτη αυτή είχε αναλυθεί το DNA 78 γονέων από την Ισλανδία και των παιδιών τους. Όπως διαπιστώθηκε, υπήρχε άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία του πατέρα και στον αριθμό των μεταλλαγών που έφεραν τα παιδιά του και οι οποίες σχετίζονταν με τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και της σχιζοφρένειας.

Από την άλλη μεριά, η ηλικία της μητέρας δεν φάνηκε να σχετίζεται με ανάλογο κίνδυνο. Η μελέτη έδειξε ότι το 97% των μεταλλαγών στο DNA των παιδιών προέρχονται από τον πατέρα.

«Η κοινωνία παραδοσιακά έδινε μεγαλύτερο βάρος στην ηλικία της μητέρας, αλλά φαίνεται πως διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός επηρεάζονται περισσότερο από την ηλικία του πατέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κάρι Στέφανσον, πρόεδρος της εταιρεία deCODE Genetics, μια σημαντικής εταιρείας γενετικής στην Ισλανδία.

Η ανάλυση του Στέφανσον υποδηλώνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί εν μέρει να εξηγείται από την ολοένα αυξανόμενη ηλικία των νέων πατέρων.

«Οι άνδρες πρέπει να καταλάβουν ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι όταν καθυστερούν την απόκτηση παιδιών», σχολίασε ο Άλαν Πέισι, ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα ανδρικής γονιμότητας στη Βρετανία. «Η καθυστερημένη τεκνοποίηση είναι κακή από βιολογικής πλευράς».

Δείτε επίσης