Κίνδυνος αποβολής, θνησιγένειας και έκτοπης κύησης από το παθητικό κάπνισμα

pathhtiko kapnismaΑν και είναι γνωστό ότι το κάπνισμα, όταν η γυναίκα είναι έγκυος, αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και προκαλεί επιπλοκές κατά τη γέννηση, δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή μέχρι σήμερα η επίδραση του παθητικού καπνίσματος.

Τώρα, μια νέα μεγάλη έρευνα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο και το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Tobacco Control, προειδοποιεί ότι το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, της θνησιγένειας (να γεννηθεί το μωρό νεκρό) και της έκτοπης κύησης (όταν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν εμφυτεύεται στην μήτρα αλλά παραμένει στη σάλπιγγα όπου γίνεται η γονιμοποίηση και αναπτύσσεται εκεί).

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το ιστορικό 80.762 εθελοντριών που συμμετείχαν στη μελέτη WHI (Women’s Health Initiative). Οι εθελόντριες είχαν ηλικία άνω των 50 ετών και είχαν μείνει κατά το παρελθόν έγκυες τουλάχιστον μία φορά. Από τις γυναίκες αυτές, οι 5.082 (το 6,3%) είναι νυν καπνίστριες, οι 34.830 πρώην καπνίστριες και οι 40.850 δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι μη καπνίστριες χωρίστηκαν σε ομάδες αναλόγως με το κατά πόσον είχαν εκτεθεί στο παθητικό κ κάπνισμα ως παιδιά, ως ενήλικες στο σπίτι και ως ενήλικες στη δουλειά.

Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος από το παθητικό κάπνισμα

Από τις εθελόντριες της μελέτης, το 32,6% (οι 26.307) ανέφεραν ότι είχαν αποβάλλει τουλάχιστον μία φορά, οι 3,552 (το 4,4%) ότι είχαν γεννήσει μία φορά νεκρό βρέφος και οι 2.033 (το 2,5%) ότι είχαν μία έκτοπη εγκυμοσύνη.

Όσες γυναίκες κάπνιζαν είχαν κατά 44% περισσότερες πιθανότητες θνησιγένειας, κατά 43% περισσότερες πιθανότητες έκτοπης κύησης και κατά 16% περισσότερες πιθανότητες αποβολής. Όσο περισσότερα χρόνια διαρκούσε η παθητική έκθεση στον καπνό των τσιγάρων, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος. Έτσι, όσες ήταν παθητικές καπνίστριες επί περισσότερα από 10 χρόνια είτε ως παιδιά είτε ως ενήλικες στη δουλειά, είχαν κατά 61% περισσότερες πιθανότητες έκτοπης κύησης, κατά 55% περισσότερες πιθανότητες θνησιγένειας κατά 17% περισσότερες πιθανότητες αποβολής.

Να σημειωθεί ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες χημικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι τοξικές και προκαλούν ζημία σε όλο το σώμα. Λόγω αυτής της υψηλής τοξικότητας του καπνού, πολλές ασθένειες έχουν από καιρό αιτιολογικά συνδέεται με το κάπνισμα, τόσο με το ενεργητικό όσο και το παθητικό.

Δείτε επίσης