Νερό, φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

prooros toketos diaitaΟι πρόωροι τοκετοί ποικίλουν στις διάφορες χώρες για λόγους που δεν είναι πάντα κατανοητοί από τους επιστήμονες. Έτσι, στις σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό τους είναι 6% στο σύνολο των γεννήσεων, αλλά στις ΗΠΑ είναι 12%. Ορισμένοι λόγοι γι’ αυτό είναι το κάπνισμα, τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και η ηλικία της μητέρας.

Πρόωρος τοκετός ορίζεται η περίπτωση να γεννηθεί το μωρό μεταξύ της 22ης και 37ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης κάτι που σχετίζεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία ενώ ευθύνεται για σχεδόν τα τρία τέταρτα (το 75%) των θανάτων των νεογέννητων.

Για πολλούς ερευνητές η διαφορά στα ποσοστά των πρόωρων τοκετών ανάμεσα στις διάφορες χώρες δεν είναι άσχετη με τη διατροφή. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή της εγκύου μπορεί να επηρεάσει άμεσα το έμβρυο και μια νέα μελέτη το επιβεβαιώνει.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι έγκυες γυναίκες που πίνουν πολύ νερό και ακολουθούν μια διατροφή με αρκετά φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά, έχουν μειωμένο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα.

Ερευνητές από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, με επικεφαλής τη Λίντα Έγκλουντ-Έγκε της σουηδικής Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Γκέτεμποργκ, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο British Medical Journal, ανέλυσαν στοιχεία πρόωρων τοκετών μεταξύ περίπου 66.000 γυναικών, μεταξύ των ετών 2002 και 2008, από τις οποίες οι 3.500 ή το 5,3% είχαν γεννήσει πρόωρα.

Μείωση κινδύνου κατά 12%

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν αρκετό νερό και ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά είχαν περίπου 12% μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού, ειδικά αν ήταν με το πρώτο τους παιδί, σε σύγκριση με άλλες γυναίκες. Οι κίνδυνοι επίσης είχαν μειωθεί κατά περίπου 9% για εκείνες που ακολουθούσαν μια  πιο παραδοσιακή δίαιτα με πολλές βραστές πατάτες, ψάρια και μαγειρεμένα λαχανικά.

Σε ένα άρθρο στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, η καθηγήτρια του King’s College του Λονδίνου Λουσίλα Πόστον ανέφερε πως η μελέτη δείχνει ότι το να τρώει μια έγκυος γυναίκα υγιεινά, είναι πάντα μια καλή ιδέα. Όπως επισημαίνει, οι γιατροί οφείλουν να περνάνε το μήνυμα στις έγκυες ότι πρέπει να κάνουν υγιεινή διατροφή.

Δείτε επίσης