Τύφλωση από ενέσεις κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος κοντά στα μάτια

gemismata matiaΤο κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ και το λίπος, όταν εκχύονται με ενέσεις γύρω από τα μάτια και στο μέτωπο προκειμένου να αμβλύνουν ή να εξαφανίσουν τις ρυτίδες, μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση, προειδοποιούν ερευνητές από το Λος Άντζελες σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Ophthalmology. Η παρενέγεια αυτή έχει πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό ότι μπορούσαν να υπάρχουν τέτοιου είδους παρενέργειες και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην επιστημονική βιβλιογραφία κάτι τέτοιο.

Ο κίνδυνος, γράφουν οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά μικρός, αλλά σε εκείνους τους ελάχιστους ασθενείς που θα παρουσιάσουν πρόβλημα οι επιπλοκές δεν μπορούν να αναστραφούν.

Η μελέτη αλλάζει την μέχρι σήμερα εικόνα που είχαν αυτές οι ενέσεις ως απόλυτα ασφαλείς.

Τα γεμίσματα στο μέτωπο και κοντά στα μάτια δεν είναι εγκεκριμένα από τον FDA

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η υποδόρια έγχυση λίπους, κολλαγόνου ή υαλουρονικού οξέος για την άμβλυνση ή εξαφάνιση των ρυτίδων είναι μια ασφαλής μέθοδος και οι συνηθέστερες παρενέργειες είναι οι μελανιές ή το πρήξιμο του δέρματος.

Ωστόσο, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει τα ενέσιμα “γεμίσματα” να χρησιμοποιούνται μόνο στα κεντρικά τμήματα του προσώπου όπως π.χ. είναι τα σημεία γύρω από το στόμα και όχι στο μέτωπο ή γύρω από τα μάτια.

Παρ’ όλα αυτά, είναι κοινή πρακτική να χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί τα γεμίσματα και για τις εκτός έγκρισης περιοχές, σύμφωνα με τη Μισέλ Κέιρλ, οφθαλμίατρο στον Ιατρικό Όμιλο Retina Vitreous Associates του Λος Άντζελες, και τους συνεργάτες της.

Το πρόβλημα είναι πως όταν τα υλικά εγχέονται γύρω από τα μάτια για να εξαφανίσουν τις λεπτές ρυτίδες, υπάρχει ο κίνδυνος να εισέλθουν στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία. Από εκεί μπορεί να οδηγηθούν στην κεντρική αρτηρία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού εμποδίζοντας την παροχή αίματος και προκαλώντας βλάβη στην όραση, ακόμα και τύφλωση.

«Αν και η επιπλοκή αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι σοβαρός», δήλωσε η Κέιρλ. «Μια μελανιά θα φύγει, αλλά η απώλεια της όρασης είναι μόνιμη». Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, οι γιατροί θα πρέπει να λένε σε όσους θέλουν να κάνουν τα “γεμίσματα” ότι αυτή η μέθοδος αισθητικής είναι δυνατόν να προκαλέσει τέτοιου είδους παρενέργειες.

Επιπλοκές σε τρία άτομα

Η Κέιρλ και οι συνεργάτες της παρουσίασαν τρία άτομα που έχασαν την όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια έπειτα από τέτοιου είδους αισθητική επέμβαση.

Στην πρώτη περίπτωση, μια γυναίκα 45 ετών, στην οποία έγινε έγχυση κολλαγόνου και ενός filler που περιέχει κολλαγόνο, μικροσφαιρίδια PMMA και λιδοκαϊνη. Όταν ολοκληρώθηκε η έγχυση, άνοιξε τα μάτια της και ανακάλυψε ότι είχε χάσει την όρασή της από το δεξιό μάτι.

Στη δεύτερη περίπτωση ένας άνδρας 30 ετών απευθύνθηκε στους οφθαλμίατρους όταν έχασε μέρος της όρασης από το αριστερό μάτι, ύστερα από έγχυση ενός filler με υαλουρονικό οξύ. Όπως διαπίστωσαν οι οφθαλμίατροι, η έγχυση είχε διακόψει την παροχή αίματος σε ορισμένα τμήματα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού του.

Και στην τρίτη περίπτωση, μία γυναίκα 60 ετών εκδήλωσε σοβαρή απώλεια όρασης ύστερα από έγχυση λίπους γύρω από γραμμή των μαλλιών.

Από τους παραπάνω ασθενείς, μόνο σε μία περίπτωση υπήρξε κάποια βελτίωση της όρασης ύστερα από θεραπεία, αλλά ήταν μικρή.

1 στα 100 εκατομμύρια η πιθανότητα

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια είναι πολύπλοκο και κάθε έγχυση που γίνεται σε αυτή την περιοχή φέρει τον κίνδυνο της εισόδου του εγχεόμενου υλικού στην κύρια αρτηρία των ματιών.

Και καταλήγουν: «Συνιστάμε να προστεθεί το ενδεχόμενο τύφλωσης ή σημαντικής απώλειας της οράσεως στους δυνητικούς κινδύνους για τους οποίους ενημερώνουν οι γιατροί τους ασθενείς τους, πριν από αυτού του είδους τις αισθητικές επεμβάσεις».

Τα στοιχεία των πλαστικών χειρουργών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι έγιναν πάνω από 2,2 εκατομμύρια “μαλακά γεμίσματα” το 2013 και περίπου 1,9 εκατομμύρια το 2012. Από τις 2,2 εκατομμύρια ενέσεις το 2013, σχεδόν οι 1,7 εκατομμύρια ήταν με υαλουρονικό οξύ.

Οι επιπλοκές που αναφέρθηκαν στη μελέτη ενδεχομένως να έχουν πιθανότητα να συμβούν 1 φορά στις 100 εκατομμύρια ενέσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες αλλά η πιθανότητα δεν είναι μηδενική. Και όταν συμβούν όλοι μένουν έκπληκτοι. Πρέπει λοιπόν, από εδώ και πέρα, να ξέρει κανείς ότι οποιαδήποτε ουσία εκχύεται με ένεση στο μέτωπο ή γύρω από τα μάτια είναι σε θέση να προκαλέσει, κάποια στιγμή, οφθαλμική αρτηριακή απόφραξη.

Να σημειωθεί πάντως ότι στη μελέτη δεν αναφέρεται ποιος είχε κάνει τις ενέσεις στις τρεις αυτές περιπτώσεις που εμφανίστηκαν οι επιπλοκές, δηλαδή αν έγιναν από επαγγελματία ή κάποιον που δεν ήξερε καλά τη διαδικασία.

Δείτε επίσης