Ένα ποτό με αλκοόλ φτάνει για να επηρεάσει την οδήγηση στις μεγαλύτερες ηλικίες

mpira krasiΑκόμα και ένα μόνο ποτό που περιέχει αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης των οδηγών που έχουν ηλικία πάνω από 55 έτη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychopharmacology.

Ερευνητές εξέτασαν πώς το νομικά μη μεθυστικό επίπεδα του αλκοόλ επηρεάζει τις ικανότητες οδήγηση δύο ηλικιακών ομάδωνς: 36 άτομα ηλικίας 25-35 και 36 άτομα ηλικίας 55-70. Παρότι καμία ηλικιακή ομάδα δεν ήπιε αρκετό αλκοόλ ώστε να ξεπεράσει το νόμιμο όριο οδήγησης (το επιτρεπόμενο όριο στα αλκοτέστ αναπνοής είναι ποσότητα αλκοόλ 0,08% στο αίμα) ένα και μόνο ποτό μπορούσε να επηρεάσει τις ικανότητες οδήγησης των ηλικιωμένων οδηγών.

Το συμπέρασμα είναι ότι η επίδραση του αλκοόλ στην οδήγηση εξαρτάται από την ηλικία του οδηγού (ακόμη και όταν αυτό είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων κατανάλωσης). Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής την Σάρα Νίξον, επισημαίνουν ότι ακόμη και ένα ποτήρι αλκοόλ για έναν οδηγό άνω των 55 ετών μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Ακόμα και ένα ποτό επηρεάζει τους ηλικιωμένους

Οι επιστήμονες υπέβαλαν σε προσομοίωση οδήγησης τις δύο ηλικιακές ομάδες και εστίασαν στην επίδραση που είχε η κατανάλωση αλκοόλ στην οδηγική ικανότητα.

Οι οδηγοί αφού είχαν πιει το ποτό τους (εμφανίζοντας στα αλκοτέστ ένδειξη αλκοόλ 0,065%) έπρεπε να οδηγήσουν σε ένα προσομοιωμένο επαρχιακό δρόμο γεμάτο στροφές μήκους 3 μιλίων. Οι οδηγοί κοίταζαν ευθεία σε μια μεγάλη οθόνη υπολογιστή. Δύο οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών πλαισίωναν την πρώτη, που μιμούνταν τα πλαϊνά παράθυρα του αυτοκινήτου και τι οι οδηγοί βλέπουν με την περιφερειακή όραση τους. Ένα στερεοφωνικό σύστημα έπαιξε ήχους οδήγησης. Μια κονσόλα περιελάμβανε ένα τιμόνι και τα πεντάλ φρένου. Περιστασιακά, οι οδηγοί συναντούσαν ένα επερχόμενο αυτοκίνητο αλλά δεν αντιμετώπιζαν  άλλους περισπασμούς. Οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο ικανοί ήταν οι οδηγοί να μένουν στη λωρίδα τους, να διατηρούν σταθερή την ταχύτητά τους και να στρίβουν σωστά το τιμόνι όταν έπρεπε.

Τα τεστ έδειξαν ότι ένα ποτήρι αλκοόλ δεν επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα των νεότερων οδηγών, κάτι που η Νίξον χαρακτήρισε «λίγο περίεργο». Προειδοποίησε όμως ότι σε πραγματικές πιο πολύπλοκες συνθήκες οδήγησης, μπορεί ακόμα και οι νέοι οδηγοί να έχουν χειρότερη αντίδραση σε κρίσιμες στιγμές  εξαιτίας έστω και του λίγου αλκοόλ που έχουν πιει.

Αυτό που το πείραμα έδειξε στα σίγουρα είναι ότι οι μικρές, εντός νομίμων ορίων ποσότητες αλκοόλ, είναι αρκετές για να κάνουν χειρότερο οδηγό κάποιον άνω των 55 ετών, καθώς οι κινήσεις του στο τιμόνι γίνονται πιο αργές και λιγότερο ακριβείς.

Η μελέτη αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς ερευνών της Νίξον και των συνεργατών της που εξέτασαν το πώς ακόμα και μέτριες δόσεις αλκοόλ επηρεάζουν τη γήρανση στους ενήλικες.

Δείτε επίσης